Zlaté knedlíky, někdy nazývané „knedlíky na sladko“, představují oblíbený dezert české kuchyně, který okouzlí každého svým jemným těstem a lahodnou vanilkovou omáčkou. Tento tradiční recept je skvělou volbou pro rodinné nedělní obědy či oslavy. Pojďme se podívat, jak si tento atraktivní dezert připravit doma.
Reklama
Ingredience:
- 0,5 kg hladké mouky
- 5 dkg krupicového cukru
- 5 dkg rozehřátého másla
- 3 dkg droždí
- Žloutky ze 3 vajec
- 2,5 dl vlažného mléka
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- Čerstvá vanilka nebo vanilkový cukr, případně sušený podle videa
- 1 mokrá lžička soli
- Máslo velikosti vlašského ořechu na vymazání zapékací mísy
Na posypání a podávání:
- 20 dkg mletých nebo nasekaných vlašských ořechů
- 5 dkg hnědého cukru
- 5 dkg krupicového cukru
- 12 dkg rozpuštěného másla
- Nastrouhaná kůra 1 citronu
Vanilková omáčka:
- 1,5 l mléka
- 5 lžic cukru
- Bílky a žloutky z 5 vajec
- 3 lžíce mouky
- Vanilkový extrakt
- 2-3 dkg másla
Videorecept zde: