Kaštany jsou pokladem každého podzimu. Můžete je opékat, vařit i sušit. Nejen, že si na nich během podzimních měsíců pochutnáte, ale také z nich můžete udělat tinkturu, dát si je pod polštář nebo je přidat do své koupele. V každém případě vám dobře poslouží. Musíte jen vědět, jak je velmi efektivně oloupat bez ohledu na to, jestli jsou syrové nebo vařené.
Namáčení
Chcete-li kaštany uvařit, namočte je předem do vody. Jednoduše je vložte do velké mísy nebo hrnce, zalijte čistou vodou a nechte pár hodin odstát. Skvělým trikem je také přidat do vody na vaření trochu oleje, který vám pomůže s jejich následným loupáním. Navíc si udrží svou strukturu a snadno se s nimi poté pracuje. Po uvaření z nich rychle stáhnete slupky.
Zabalení do utěrky
Pro přípravu pečených kaštanů doporučujeme je nejdřív uvařit. Potom je zabalte do látkové utěrky. Vytvoří se tam správná míra vlhkosti, abyste slupku mohli velmi snadno a rychle odstranit. Dávejte jen pozor na dobu vaření, protože je nesmíte vařit příliš dlouho. Až budete mít kaštany oloupané, velmi snadno a chutně je upečete v troubě.
Nakrojení nožem
Syrové kaštany také můžete oloupat, i když to není jednoduchý úkol. Jestli je potřebujete do polévky, musíte to udělat. Vezměte do ruky velmi špičatý nůž a dávejte si pozor na prsty. Nakrojte nožem slupku kaštanu a potom je na 3-4 minuty vložte do nádoby s horkou vodou. Až je vyndáte z vody, osušte je čistou utěrkou a poté odstraňte jejich slupku.
Vaření v mikrovlnné troubě
Poslední a nejjednodušší možností, jak rychle oloupat kaštany, je ohřát je v mikrovlnné troubě. Postupujte podobně jako u předchozí metody. Nožem je podélně nakrojte a vložte do mikrovlnné trouby. Vždy tam vložte jen pár kousků, nesmíte troubu příliš naplnit. Až budou horké, můžete je vyndat z mikrovlnky a oloupat jejich slupku.