Reklama
0.1 C
Czech
Středa, 15 ledna, 2025

Hnojení okurek kvasnicemi: výhody a nevýhody této metody

Reklama

Domácí okurky vždy chutnají skvěle, máte je téměř zadarmo a vychutnávat si je můžete během celého léta. Mnoho zahradníků používá hnojivo z kvasnic. Existují tři důvody, proč byste měli hnojit okurky na zahradě tímto způsobem:

Reklama
  • mladé rostlinky mnohem lépe a rychleji zakoření,
  • kvasinky stimulují růst kořenového systému,
  • hnojení kvasnicemi zlepšuje složení a kvalitu půdy (dusík a fosfor).

Zkušení zahradníci, kteří se pěstováním zeleniny zabývají po mnoho let, přísahají na používání kvasnic při hnojení. Tato metoda umožňuje znatelné urychlení růstu a dozrávání ovoce a zeleniny. Okurky navíc díky tomu nebudou absorbovat žádné chemikálie, které byste běžně použili na hnojení. Kvasnice nechají půdu čistou, bez pesticidů a další chemie.

Výhody a nevýhody hnojení kvasnicemi

Kvasnice jsou skvělé pro obohacení půdy o bílkoviny, aminokyseliny, organické železo a další složky. Sazenice okurek rychleji rostou a zvyšuje se také odolnost sazenic vůči nedostatku světla. Kořeny rostlin rostou rychleji a jsou neuvěřitelně pevné. Zvyšuje se také odolnost celé rostliny vůči houbovým chorobám. Velkou výhodou je také nízká cena tohoto hnojiva.

Jaké jsou naopak nevýhody této metody hnojení? Kvasnice nemůžete použít více než dvakrát nebo třikrát za jednu sezónu. Kvasnicové hnojivo funguje také pouze za tepla. Na studena se celý proces zastaví a nebude mít vůbec žádný účinek. Tato metoda díky tomu bude zcela neúčinná a vyhodíte nejen peníze, ale také práci a čas.

Základní pravidla pro hnojení pomocí kvasnic

Pamatujte, že všechna organická hnojiva (včetně kvasnic) musí být aplikována na půdu pod okurky. Nikdy se nesmí dostat na samotnou rostlinu, protože by ji produkt mohl zahubit. Pro použití droždí musí být půda příjemně teplá, a proto byste ho měli aplikovat večer. Posledním pravidlem je kombinace kvasnic s popelem, protože droždí potřebuje k fermentaci hodně vápníku a draslíku. V opačném případě bude metoda neúčinná a okurky vám neporostou rychleji než bez hnojiva.

Recept na efektivní hnojivo z droždí

Na výrobu budete potřebovat 1 gram suchého droždí, 1 polévkovou lžíci cukru krystal a 1 litr teplé vody. Vše promíchejte ve vhodné nádobě a nechte stát na teplém místě po dobu dvou hodin nebo déle. Poté roztok zřeďte dalšími 5 litry vody a nalijte přes kořeny okurek na zahradě. Nezapomeňte zalévat jen půdu a dávejte si pozor, aby se hnojivo nedostalo na zelené části rostlin.

Další možností je smíchat 1 litr teplé vody a 50 gramů čerstvého droždí. Poté roztok nařeďte dalších 5 litry vody a použijte jako výše uvedené hnojivo. Někteří zahradníci místo droždí používají chléb, který má velmi podobný účinek. Potřebovat budete 500 gramů pečiva a namočte do vody. Přidejte 500 gramů nasekané lučiny, zalijte vodou a nechte 48 hodin odpočívat.

Zdroj: smakdnia.pl

Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Lahodné rohlíčky podle receptu našich babiček

Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit,...

4 domácí masky pro dokonale zdravou a krásnou pleť

Pleťové masky jsou skvělou možností, jak si odpočinout po náročném dni, trochu o sebe pečovat a ještě podpořit zdraví své pokožky. Káva je skvělou...

Úžasné zeleninové závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také...

Jednoduchý trik proti popraskané pokožce na nohou!

Rozpraskané paty nebo obecně pokožka na chodidlech není vůbec nic příjemného. Navíc po nějaké době tento problém není jen nevzhledný, ale také bolestivý. Budete...

Sladká pěna z manga je zdravý a velmi chutný dezert

Mango patří mezi nejsladší a nejoblíbenější exotické druhy ovoce. V Čechách ho snadno najdete v obchodě, ale doma musíte počkat, až vám správně dozraje. Jedině tak...

Klasický francouzský krém pro domácí sladké pečivo

Hutný a zároveň jemný krém podle francouzského receptu je jeden z nejlepších, které můžete používat u domácího pečiva. Jakmile budete mít v plánu si udělat sladké...

Klasické babiččiny buchty s vlašskými ořechy jsou nejlepší!

Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit...

Domácí sušenky z jablek a skořice se stanou hitem letošního podzimu

Podzimní období přímo volá po sezónních surovinách a voňavém koření. Jablka a skořice jsou nesmrtelná kombinace, kterou můžete zpracovat mnoha způsoby. V dnešním receptu je...

Plněné taštičky naslano jsou ta nejlepší svačina nebo lehká večeře!

Hledáte jednoduchý recept na večeři, kterou připravíte za pár minut a naplníte si žaludek? Jestli milujete tousty, tak vám tento recept bude chutnat. Zaplatíte...

Brambory à la carbonara jako rychlý a chutný oběd

Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si...
Reklama
Reklama

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.