Reklama
0.8 C
Czech
Čtvrtek, 21 listopadu, 2024

Dřevěný popel je skvělé hnojivo pro vaše záhony!

Reklama

Máte sousedy, kteří mají nádherné záhony plné úrody? Možná je to tím, že využívají na hnojení dřevěný popel. Dnes se podíváme na všechna tajemství, která toto přírodní hnojivo skrývá. Využít ho můžete na ovoce, zeleninu i okrasné rostliny. Obsahuje asi 30 minerálů, které jsou pro rostliny velmi důležité, aby rychle a hodně rostly. Podívejme se, jak můžete připravit dokonalé hnojivo z něčeho tak jednoduchého, jako je dřevěný popel.

Reklama

Jak připravit roztok nebo infuzi z popela?

Zaručeně rostlinám nechcete ublížit. Proto se musíte naučit, jak popel správně používat. Jednou z možností je roztok. Vezměte 1 šálek popela a smíchejte s 10 litry vody. Takto připravenou tekutinu můžete používat na kořeny rostlin. Nikdy hnojivo nepoužívejte na samotné rostliny, ale vždy na půdu a kořeny. Před použitím roztok vždy promíchejte, abyste uvolnili popel ze dna nádoby. Tímto způsobem nemusíte používat žádnou chemii, a přesto získáte silné a zdravé rostliny.

Další možností je infuze z popela. Pro přípravu budete potřebovat kbelík naplněný do 1/3 popelem, dolijte horkou vodou a nechte louhovat po dobu dvou dnů. Poté nálev přefiltrujte a používejte na zalévání kořenů nebo postřiku samotných plodin. V tomto případě můžete postříkat i samotné listy plodin. Aplikaci byste měli provádět večer za klidného počasí, a to 2-3krát měsíčně.

Hnojení listů a sazenic

Hnojení listů můžete provádět předchozími způsoby, ale také odvazem z popela. Asi 300 gramů popela prosejte a zalijte vroucí vodou. Vařte po dobu 25-30 minut. Následně vývar nechte vychladnout na pokojovou teplotu a zřeďte ho 10 litry vody. Šikovným trikem je přidat 40-50 gramů domácího mýdla, díky kterému bude hnojivo na listech lépe držet. Tuto metodu lze použít na boj proti škůdcům a chorobám.

Hnojit můžete také sazenice ihned po tom, co si je přinesete z obchodu nebo trhu. Díky tomu se jim podaří lépe a rychleji zakořenit. Pro urychlení růstu byste měli tenkou vrstvu popela obnovovat každých 8-10 dnů. Velkým benefitem této metody je fakt, že od sazenic odradíte mnoho škůdců a hmyzu, kteří by mohli hodně ovlivnit zdraví a plodnost vašich rostlin.

Hnojení popelem pro rajčata, okurky a papriky

Zelenina patří mezi nejznámější plody, na které bude popel zaručeně fungovat. Okurky potřebují během růstu hodně draslíku a vápníku, aby měly co největší úrodu. Na zrání zeleniny používejte ½ litru infuze popela na jeden keř. Hnojivo byste měli opakovat každých 10 dnů. Jestli máte okurky venku, můžete je také postříkat popelovým vývarem, aby měly krásné a zdravé listy. Během aktivního období růstu můžete využít také 3-4 obvazy za měsíc s přídavkem popela.

Rajčata a papriky všichni milujeme a jejich pěstování je poměrně jednoduché. Jejich růst můžete podpořit, když během výsadby přidáte 3 šálky popela na 1 metr čtvereční. Jednoduše do každé díry dejte jednu hrst popela a máte hotovo. Aplikovat ho ale můžete po celou dobu pěstování. Před každým zaléváním jednoduše půdu posypte malým množstvím popela. Po navlhčení se snáze dostane do půdy, kterou bude během celého léta vyživovat a podporovat vaše rostliny k růstu.

Hnojení cibule, česneku a brambor

Pro úspěšné pěstování cibule a česneku bychom měli přidat popel do půdy již na podzim. Zvolte 2 šálky na 1 metr čtvereční na podzim nebo 1 šálek na jaře. Tato zelenina je náchylná na hnilobu koření a tímto způsobem můžete hnilobu minimalizovat. Využít zde můžete také infuzi popela, ale jen třikrát za sezónu, abyste rostliny nezničili.

Pěstujete na zahradě brambory? Při výsadbě do každé díry nasypte 2 polévkové lžíce popela. Při prvním kopání brambor přidejte 1-2 polévkové lžíce pod každý keř a při druhém kopání použijte ½ šálku popela. Během pěstování můžete použít také infuzi popela pro zdraví listů, kterým tím rozhodně neublížíte, ale nepoužívejte ji příliš často.

Hnojení zelí, mrkve a řepy popelem

Nezáleží na tom, jaké druhy zelí si chcete na zahradě vypěstovat. V každém případě jim můžete pomoci díky dřevěnému popelu. Při přípravě záhonu přidejte do půdy 1-2 šálky popela na metr čtvereční. Následně při výsadbě sazenic přidejte hrst dřevěného popela do každé díry. Popel v tomto případě bude chránit brukvovitou zeleninu před hnilobou i škůdci. Využít přitom můžete také infuzi na listy.

Mrkev a červená řepa bude potřebovat 1 šálek popela na metr čtvereční. Jakmile budou rostliny trochu větší, jednou za týden přidejte zálivku z popela na záhony s mrkví a řepou. Pomocí dřevěného popela ale můžete hnojit také cukety. Připravte si 1 šálek popela na metr čtvereční během přípravy záhonu a poté 1-2 lžíce při výsadbě. Nezapomínejte cukety hnojit také během vegetačního období, aby se jim dostávalo pravidelně dostatečné výživy.

Zdroj: ohlyad-dnya.pro

Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Lahodné rohlíčky podle receptu našich babiček

Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit,...

4 domácí masky pro dokonale zdravou a krásnou pleť

Pleťové masky jsou skvělou možností, jak si odpočinout po náročném dni, trochu o sebe pečovat a ještě podpořit zdraví své pokožky. Káva je skvělou...

Úžasné zeleninové závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také...

Jednoduchý trik proti popraskané pokožce na nohou!

Rozpraskané paty nebo obecně pokožka na chodidlech není vůbec nic příjemného. Navíc po nějaké době tento problém není jen nevzhledný, ale také bolestivý. Budete...

Sladká pěna z manga je zdravý a velmi chutný dezert

Mango patří mezi nejsladší a nejoblíbenější exotické druhy ovoce. V Čechách ho snadno najdete v obchodě, ale doma musíte počkat, až vám správně dozraje. Jedině tak...

Klasický francouzský krém pro domácí sladké pečivo

Hutný a zároveň jemný krém podle francouzského receptu je jeden z nejlepších, které můžete používat u domácího pečiva. Jakmile budete mít v plánu si udělat sladké...

Klasické babiččiny buchty s vlašskými ořechy jsou nejlepší!

Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit...

Domácí sušenky z jablek a skořice se stanou hitem letošního podzimu

Podzimní období přímo volá po sezónních surovinách a voňavém koření. Jablka a skořice jsou nesmrtelná kombinace, kterou můžete zpracovat mnoha způsoby. V dnešním receptu je...

Plněné taštičky naslano jsou ta nejlepší svačina nebo lehká večeře!

Hledáte jednoduchý recept na večeři, kterou připravíte za pár minut a naplníte si žaludek? Jestli milujete tousty, tak vám tento recept bude chutnat. Zaplatíte...

Brambory à la carbonara jako rychlý a chutný oběd

Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si...
Reklama
Reklama

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.