Jsou chvíle, kdy se hodí domácí zásoby v podobě konzerv. A rozhodně není řeč o kupovaných, které jsou plné přidaných látek, soli, cukru a éček. Připravit vlastní konzervy je snadné, nadto lze zavařovat takřka všechny druhy zeleniny. Tento recept naučí zavařování hrášku s okurkami, zeleniny, která je nejvhodnější do domácího bramborového nebo jiného salátu. Poslouží jako záchrana v době, kdy jsou obchody zavřené a chladnička zeje prázdnotou, stačí přidat vařené brambory a majonézu a večeře je hotová!
Ingredience
Co bude na přípravu zavařované zeleniny potřeba? Příprava je nadmíru snadná, stačí si přichystat přísady a dokonale vymyté sklenice a pustit se do práce. Budete potřebovat jen ve stejném objemu:
- čerstvé okurky
- čerstvý hrášek
Na nálev:
- voda – 350 ml
- sůl – 1 lžíce
- cukr – 2 lžíce
- kvasný lihový ocet – 1 lžíce
- česnek – 2 stroužky
- kopr – dle chuti
- ostatní koření podle chuti
Postup přípravy
Jak začít s přípravou zavařované zeleniny? Bezpochyby výběrem zavařovacích sklenic, které mohou být v objemu jednoho litru nebo větší, vždy je však nutné upravit množství čerstvých okurek nebo hrášku. Zeleninu před zavařováním dokonale omyjte.
Vyloupaný hrášek povařte ve vodě asi 5 až 10 minut. Okurky jen dobře omyjte ve studené vodě, někdy je zapotřebí plody zbavit hlíny pomocí kartáčku. Do nádoby vlijte studenou vodu a omyté okurky nechte 3-4 hodiny odležet.
Připravte si zavařovací sklenice, na dno vložte 2 stroužky oloupaného česneku a kopr dle chuti, zalijte vroucí vodou, po 5 minutách slijte. Poté zalijte vařící vodou a opět nechte 5 minut odležet a vylijte. Vlijte vodu do hrnce, přidejte cukr, sůl, ocet a koření a přiveďte k varu.
Sklenici naplňte okurkami a hráškem, zalijte připraveným vařícím nálevem.
Okamžitě zašroubujte víčkem, otočte směrem dolů a přikryjte utěrkou. Otočte po vychladnutí a používejte dle potřeby.
Zdroj: pukuotukas.com