Reklama
-1.1 C
Czech
Sobota, 23 listopadu, 2024

Lahodné zelí s masem na slaninovém základu: krok za krokem

Reklama

Tento recept na smažené zelí s masem je skvělou volbou pro rodinné večeře nebo slavnostní příležitosti. Kombinace chutí je vyvážená, a celý pokrm se snadno připravuje.

Reklama

Masová směs

  • 1,5 kg vepřového boku (nebo jiného oblíbeného masa)
  • 10 stroužků česneku
  • 3-4 lžíce sádla nebo jiného tuku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1,5 dl vody

Zelí „na posteli“

  • 150 g uzené slaniny
  • 2 velké červené cibule
  • 1,5 lžičky kmínu
  • 1,5 kg kysaného zelí
  • Čerstvě mletý pepř podle chuti
Shutterstock

Postup Přípravy

Příprava Masové Směsi

Nejprve připravíme maso. Vepřový bok nakrájíme na středně velké plátky a důkladně osolíme. Na pánvi rozehřejeme tuk, v němž krátce osmažíme plátky masa, a to z obou stran. Když maso dostane zlatavou barvu, přidáme nakrájený česnek a společně ho ještě chvíli restujeme. Jakmile česnek uvolní svou vůni, podlijeme maso malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou, dokud není měkké. Během dušení maso pravidelně kontrolujeme a podle potřeby přiléváme trochu vody, aby se nevysušilo.

Příprava Zelí

Mezitím se pustíme do přípravy zelí. Na pánvi opečeme nakrájenou slaninu do křupava. Jakmile je slanina hotová, vyjmeme ji a na stejném tuku orestujeme nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Přidáme kmín a chvíli restujeme, aby se uvolnila jeho charakteristická vůně. Poté na pánev přidáme kysané zelí (pokud je příliš kyselé, můžeme ho propláchnout vodou). Posypeme čerstvě mletým pepřem a zelí necháme dusit, dokud nezměkne.

Shutterstock

Dokončení Jídla

Podušené zelí rovnoměrně rozložíme na dno pekáče a navrch položíme plátky opečeného masa. Pekáč přikryjeme pečicím papírem, který jsme předtím navlhčili, a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Pečeme při ventilátorovém režimu asi 40-45 minut. Poté odstraníme pečicí papír a maso necháme ještě 10-15 minut opékat, aby získalo křupavou kůrku.

Podávání

Hotové jídlo podáváme přímo z pekáče, ideálně s čerstvým chlebem nebo domácími knedlíky. Kombinace kysaného zelí a šťavnatého masa vytvoří harmonii chutí, která nadchne každého gurmána.

Tipy a Variace

  • Místo vepřového boku můžete použít i kuřecí stehna nebo krkovici, která se rovněž dobře hodí k dušenému zelí.
  • Pro jemnější chuť lze kysané zelí nahradit směsí čerstvého bílého zelí a mrkve.
  • Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do zelí trochu čerstvého chilli nebo pálivé papriky.
Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Lahodné rohlíčky podle receptu našich babiček

Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit,...

4 domácí masky pro dokonale zdravou a krásnou pleť

Pleťové masky jsou skvělou možností, jak si odpočinout po náročném dni, trochu o sebe pečovat a ještě podpořit zdraví své pokožky. Káva je skvělou...

Úžasné zeleninové závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také...

Jednoduchý trik proti popraskané pokožce na nohou!

Rozpraskané paty nebo obecně pokožka na chodidlech není vůbec nic příjemného. Navíc po nějaké době tento problém není jen nevzhledný, ale také bolestivý. Budete...

Sladká pěna z manga je zdravý a velmi chutný dezert

Mango patří mezi nejsladší a nejoblíbenější exotické druhy ovoce. V Čechách ho snadno najdete v obchodě, ale doma musíte počkat, až vám správně dozraje. Jedině tak...

Klasický francouzský krém pro domácí sladké pečivo

Hutný a zároveň jemný krém podle francouzského receptu je jeden z nejlepších, které můžete používat u domácího pečiva. Jakmile budete mít v plánu si udělat sladké...

Klasické babiččiny buchty s vlašskými ořechy jsou nejlepší!

Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit...

Domácí sušenky z jablek a skořice se stanou hitem letošního podzimu

Podzimní období přímo volá po sezónních surovinách a voňavém koření. Jablka a skořice jsou nesmrtelná kombinace, kterou můžete zpracovat mnoha způsoby. V dnešním receptu je...

Plněné taštičky naslano jsou ta nejlepší svačina nebo lehká večeře!

Hledáte jednoduchý recept na večeři, kterou připravíte za pár minut a naplníte si žaludek? Jestli milujete tousty, tak vám tento recept bude chutnat. Zaplatíte...

Brambory à la carbonara jako rychlý a chutný oběd

Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si...
Reklama
Reklama

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.