Všichni milovníci šunky a domácích produktů by se teď měli soustředit. Dnes vám totiž přinášíme recept na domácí šunku, která se skvěle hodí na chléb, do sendvičů nebo jen tak na chuť. Nemusíte ji vždy kupovat jen z obchodu a myslet na to, že vůbec nevíte, co je uvnitř. Místo toho si ji připravte doma. Ušetříte a ještě budete mít jistotu, co dáváte do svého těla.
Co budete potřebovat?
Ingrediencí na domácí šunku je velmi málo. Nejdražší je pochopitelně maso, ale ostatní suroviny stojí jen pár korun. Navíc vám tento kus šunky vydrží poměrně dlouho. Nemusíte se proto obávat, že polovinu vyhodíte a s ní také své peníze. Postup je poměrně jednoduchý, takže ho jistě zvládnete a nakonec si pochutnáte na domácí šunce, kterou nebude mít v lednici nikdo jiný než vy. Na recept potřebujete:
- vepřová šunka na kousky – 1 kg,
- hrubá sůl – 1 lžíce,
- mletá sladká paprika – 1 lžička,
- klasická marináda – 2 lžíce,
- česnek – 1 hlava
Pracovní postup
Šunku opláchněte a osušte látkovou utěrkou. Poté maso pevně svažte provázkem. Celý povrch šunku potřete hrubou solí, posypte mletou sladkou paprikou a zalijte marinádou. Šunku vložte do zapékací mísy, do které se pohodlně vejde. Možná vám v tomto bodě odpadne nějaké koření z masa. Vložte ho také do zapékací misky, abyste nepřišli o žádnou chuť. Česnek rozkrojte napůl bez loupání a vložte do zapékací mísy k masu.
Mísu zakryjte alobalem a vložte ji na 24 hodin do lednice. Po uplynutí této doby vložte maso (stále zakryté alobalem) do trouby předehřáté na 180 stupňů s programem na horní a spodní ohřev. Šunku pečte v troubě asi jednu a půl hodiny. Až vyndáte maso z trouby, nesundávejte alobal a nechte ho takto vychladnout. Poté hotovou šunku vložte do lednice. Nejen, že tam krásně ztuhne, ale také byste ji tam měli skladovat. Díky tomu vám vydrží poměrně dlouho. Přejeme dobrou chuť!