Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit i dnes ve své kuchyni. Nejen, že si připomenete své oblíbené buchty, ale také s nimi můžete seznámit vlastní děti. Uvidíte, že se z toho stane nádherná tradice, kterou udržíte v rodině po celé roky.
Co budete potřebovat?
Na výrobu tzv. Honzových buchet nepotřebujete příliš mnoho a užijete si mnoho vynikajícího a nadýchaného pečiva. Dnes jsme zvolili náplň z vlašských ořechů, ale použít můžete také tvaroh nebo makovou náplň podle svých preferencí. Na výrobu těchto úžasných buchet potřebujete jen:
- vlažné mléko – 300 ml,
- čerstvé droždí – 15 gramů,
- celé vejce – 1 ks,
- vaječný žloutek – 1 ks,
- cukr – 1 lžička,
- olivový olej – 30 ml,
- citronová kůra,
- mouka – 550-600 gramů,
- sůl – špetka.
- mleté vlašské ořechy – 150 gramů (na náplň)
- cukr – 100 gramů (na náplň)
Pracovní postup
Vezměte si k ruce velkou mísu a malou misku. Do té menší rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu mléka. Až se kvásek aktivuje, můžete ho přesunout do velké mísy společně s celým vejcem, žloutkem, olejem, citronovou kůrou a zbytkem mléka. Potom přidávejte postupně mouku podle potřeby. Výsledné těsto musí být měkké a všechny ingredience důkladně propojené. Zakryjte misku látkovou utěrkou a postavte na teplé místo. Nechte těsto kynout, dokud nebude mít dvojnásobný objem.
Vykynuté těsto ručně zpracujte a vyválejte válečkem na čtverce. Mleté vlašské ořechy smíchejte s cukrem a přidejte trochu horkého mléka. Důkladně promíchejte. Do každého čtverce položte plnou čajovou lžičku připravené náplně. Těsto nahoře spojte prsty, aby vznikla uzavřená koule. Všechny rozložte na plech vymazaný olejem, zakryjte utěrkou a nechte ještě chvíli kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a buchty pečte po dobu 40 minut. Dobrou chuť!