Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si podobný recept můžete připravit také s použitím brambor. Chutná stejně dobře a je také stejně jednoduchý. Jestli nemáte zrovna chuť na těstoviny nebo chcete brambory zpracovat trochu jinak než obvykle, vyzkoušejte tento recept.
Co budete potřebovat?
Italská klasika v trochu jiném podání je jedinečným způsobem, jak potěšit svou rodinu i návštěvy. Máte-li pozvanou rodinu na návštěvu, můžete je překvapit tímto pokrmem. Carbonara se skládá vždy z kvalitních surovin. Právě díky tomu získá svou typickou chuť, a proto na jednotlivých ingrediencích příliš nešetřete. Nezískáte totiž tu správnou chuť. Na výrobu potřebujete:
- brambory – 1 kg,
- malá cibule – 1 ks,
- slanina – 150 gramů,
- sladká smetana – 300 ml,
- tvrdý sýr (strouhaný parmezán) – 80 gramů,
- vejce – 1 ks,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- čerstvá petržel.
Pracovní postup
Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Brambory oškrábejte, nakrájejte na silnější kolečka a vložte je do vroucí vody. Vařte brambory asi 10 minut. Musíte si dávat pozor, aby nebyly příliš měkké. V čisté misce smíchejte smetanu, vejce a strouhaný sýr. Ochuťte vše solí a pepřem. Nemusíte používat jen sladkou smetanu. Chutná bude i napůl kyselá a sladká smetana. Nakrájejte si slaninu na kostičky. Cibuli orestujte na másle a přidejte část slaniny.
Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Uvařené brambory slijte, vhodný pekáč vymažte trochou máslo a přidejte do něj brambory. Nádoba na pečení nesmí být příliš malá ani příliš velká. Zeleninu zalijte připravenou směsí ze sýra a vajec. Nakonec přidejte také orestovanou cibuli a slaninu. Všechno smíchejte dohromady. Nakonec pokrm ozdobte zbytkem slaniny, který jste si dali na stranu. A také nasekanou petrželkou. Pečte po dobu 30 minut a po 15 minutách snižte teplotu. Dobrou chuť!