Reklama
4.2 C
Czech
Úterý, 3 prosince, 2024

Připomeňte si chuť svého dětství s domácím loupákem

Reklama

Loupáky s mákem jsou tradičním pečivem, které všichni známe ze svého dětství. Jestli se vám po nic stýská, nemusíte ihned běžet do obchodu. Nejen, že je mezi pečivem příliš nepotkáte, ale také jsou poměrně drahé. Místo toho si je upečte ve své kuchyni, pochutnejte si a připomeňte si typickou chuť a nadýchané těsto ze svého mládí. Uvidíte, že i vašim dětem budou velmi chutnat.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu těsta nepotřebujete nic zvláštního. Vše snadno najdete v každých potravinách a připravíte si kynuté těsto z kostky droždí. Potom už vám postačí jen trochu času a práce, abyste z těsta vytvořili své oblíbené loupáky. Rozhodně nezapomeňte na mák, protože bez něj nebudou chutnat správně. Na výrobu tohoto tradičního pečiva potřebujete:

Shutterstock
  • hladká mouka – 500 gramů,
  • teplé mléko – 250 ml,
  • droždí – 1 kostka,
  • vejce – 1 ks,
  • cukr – 80 gramů,
  • vanilkový cukr – 1 balíček,
  • sůl – špetka,
  • citronová kůra – podle chuti,
  • máslo – 100 gramů,
  • prášek do pečiva – ½ balíčku,
  • rum – trochu,
  • mák – podle potřeby,
  • vejce na potření těsta.

Pracovní postup

V misce si rozmíchejte teplé mléko, cukr, lžíci mouky a droždí. Nechte kvásek aktivovat. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vejce, zbytek mléka, měkké máslo, zbytek cukru a aktivovaný kvásek. Do těsta přidejte také rum a citronovou kůru. Záleží pouze na vás, kolik rumu a citronu do těsta přidáte, ale nemusí toho být příliš mnoho. Z této směsi vypracujte homogenní těsto. Vypracujte ho rukama, zakryjte utěrkou a nechte chvíli kynout.

Shutterstock

Poté těsto rozválejte na pomoučeném povrchu a rozdělte na jednotlivé části. Vyválejte těsto a zamotejte ho do tvaru rohlíku. Rozložte všechny na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout na teplém místě. Poté všechny kousky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pečte dozlatova. Počkejte, dokud nebude těsto hotové, vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Potom se do nich můžete zakousnout.

Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Lahodné rohlíčky podle receptu našich babiček

Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit,...

4 domácí masky pro dokonale zdravou a krásnou pleť

Pleťové masky jsou skvělou možností, jak si odpočinout po náročném dni, trochu o sebe pečovat a ještě podpořit zdraví své pokožky. Káva je skvělou...

Úžasné zeleninové závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také...

Jednoduchý trik proti popraskané pokožce na nohou!

Rozpraskané paty nebo obecně pokožka na chodidlech není vůbec nic příjemného. Navíc po nějaké době tento problém není jen nevzhledný, ale také bolestivý. Budete...

Sladká pěna z manga je zdravý a velmi chutný dezert

Mango patří mezi nejsladší a nejoblíbenější exotické druhy ovoce. V Čechách ho snadno najdete v obchodě, ale doma musíte počkat, až vám správně dozraje. Jedině tak...

Klasický francouzský krém pro domácí sladké pečivo

Hutný a zároveň jemný krém podle francouzského receptu je jeden z nejlepších, které můžete používat u domácího pečiva. Jakmile budete mít v plánu si udělat sladké...

Klasické babiččiny buchty s vlašskými ořechy jsou nejlepší!

Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit...

Domácí sušenky z jablek a skořice se stanou hitem letošního podzimu

Podzimní období přímo volá po sezónních surovinách a voňavém koření. Jablka a skořice jsou nesmrtelná kombinace, kterou můžete zpracovat mnoha způsoby. V dnešním receptu je...

Plněné taštičky naslano jsou ta nejlepší svačina nebo lehká večeře!

Hledáte jednoduchý recept na večeři, kterou připravíte za pár minut a naplníte si žaludek? Jestli milujete tousty, tak vám tento recept bude chutnat. Zaplatíte...

Brambory à la carbonara jako rychlý a chutný oběd

Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si...
Reklama
Reklama

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.