Guacamole je velmi známá pomazánka z avokáda, která pochází od Aztéků. V dnešní době se k nám ovšem dostala hlavně z Mexika. Existuje mnoho variant této pomazánky a dnes můžete zkusit další z nich. Jestli milujete avokádo a chcete využít každou z jeho léčivých vlastností, zaměřte se na tento recept. Navíc jde o skvělý pokrm na oslavy, narozeniny, rodinné sešlosti nebo párty.
Co budete potřebovat?
Avokádová pomazánka bez majonézy je možností, jak si vychutnat velmi lahodnou a zároveň zdravou pomazánku na pečivu. Pochopitelně nesmíte zapomenout ani na kvalitní pečivo, které jí dodá tu správnou chuť. A potřebujete i správně zralé avokádo, aby mělo správnou chuť i strukturu. Když nebude dost zralé, špatně se rozmačkává. A když je příliš zralé, bude nevzhledně tmavé. Na tento recept na avokádovou pomazánku potřebujete:
- vejce – 2 ks,
- avokádo – ½ ks,
- toustový chléb – pár plátků,
- řecký jogurt – 1 polévková lžíce,
- česnek – 1 stroužek,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- bazalka – pár lístků,
- sušená nebo klasická rajčata – podle chuti.
Pracovní postup
Příprava pomazánky je neuvěřitelně jednoduchá. Vajíčko si předem uvařte natvrdo v osolené vodě. Poté ho nastrouhejte na hrubém struhadle. Avokádo rozmačkejte vidličkou a přidejte k nastrouhanému vejci. Česnek jemně nakrájejte nebo prolisujte speciálním lisem a přidejte do připravované směsi. Přidejte do mísy také řecký jogurt a všechno dochuťte oblíbeným kořením. Vše důkladně promíchejte. Nakonec pomazánku naneste na čerstvé pečivo a ozdobte čerstvými nebo nastrouhanými sušenými rajčaty. Dobrou chuť!
Proč jíst pravidelně avokádo?
Toto exotické ovoce je jedním z nejlepších zdrojů tzv. zdravých tuků. Navíc obsahuje také vlákninu, draslík a vitamín K. Jedná se o velmi užitečného pomocníka při hubnutí, udržení zdravého životního stylu a vyvážené stravy. Posiluje také kardiovaskulární systém a pomáhá se snížením špatného (LDL) cholesterolu. Avokádo je poměrně drahé a nemusíte ho jíst každý den. Jednou za čas by se ve vašem jídelníčku mělo objevit, stejně jako oříšky. Ty jsou také zdrojem zdravých tuků.