V zimě většina z nás používá mnohem více vlašských ořechů než v jiném období. Navíc na podzim je také nejlepší čas pro jejich sběr. Dostat ovšem vlašský ořech z jeho skořápky celý a bez poškození, rozhodně není žádná legrace. Proto vás dnes naučíme, jak to můžete udělat. Pro někoho to není vůbec důležité, ale mnoho lidí nechce oříšky rozbíjet, protože tím přichází o jejich části.
Ořechy namočte
Vezměte dostatečně velkou nádobu a vložte do ní ořechy. Potom ji naplňte vodou tak, aby zakrývala oříšky. Počítejte s tím, že vyplavou na hladinu. Proto potřebujete nějaký předmět, který je udrží ponořené pod vodou. Tento krok je velmi důležitý. Ořechy byste obecně měli namáčet, protože to aktivuje jejich prospěšné složky a také se s nimi mnohem lépe pracuje. Ve vodě je nechte ponořené po dobu asi 60 minut. Poté můžete pokračovat dalším krokem.
Připravte si skleněnou láhev a kladivo
Nejlépe pro tyto účely funguje lahev od šampaňského, protože má silné sklo. Ale můžete použít i jinou lahev, která má úzké hrdlo. Na vršek otevřené a prázdné lahve položte jeden ořech. Potom vezměte do ruky kladivo a pusťte se do práce. Jednou rukou si přidržte ořech a kladivem ve druhé ruce jemně klepněte do skořápky. Skořápka se v ploché části rozbije. Poté ji můžete z ořechu velmi jednoduše oloupejte. Postupujte opatrně, ale nemělo by to být nijak těžké.
Ořechy zůstanou vždy celé
Vlašský ořech uvnitř bude sice mokrý, ale zaručeně ho získáte celý. Jestli je potřebujete na ozdobu cukroví nebo jiných dezertů, tato metoda se vám bude zaručeně hodit. Není na ní nic těžkého a funguje spolehlivě. Po oloupání skořápky jen nezapomeňte vytáhnout malý kousek, který se nachází uprostřed ořechu. Ten pochopitelně není jedlý. Zkuste tento jedinečný trik a sami uvidíte, jak je to jednoduché a spolehlivé. Nepotřebujete louskáček a všechny ořechy vám zůstanou celé.