Reklama
-1.4 C
Czech
Sobota, 23 listopadu, 2024

Jak správně připravit kysané zelí? Naučte se, jak na to

Reklama

Každá hospodyňka má vlastní recept na kysané zelí. Tato zelenina je velmi zdravá a navíc velmi dobře zpracujete domácí zelí. Postup není vůbec složitý, ale musíte postupovat krok za krokem. Podle našich babiček by se mělo kysané zelí dělat ve středu, pátek nebo v sobotu. A rozhodně byste ho neměli dělat v pondělí. Podle našich předků je to důležité pro správné kvašení zelí.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu kysaného zelí nepotřebujete téměř nic. Základ je kvalitní a čerstvé zelí, které budete nakládat. A pro pestřejší chuť k němu přidejte také mrkev. Jestli máte oba druhy zeleniny domácí, bude to mnohem lepší. Nezapomeňte si připravit také velké sklenice na zavařování a důkladně je sterilizovat. Na výrobu tradičního kysaného zelí potřebujete:

Shutterstock
  • zelí – 1 kg,
  • mrkev – 1 ks,
  • převařená voda – 1 litr,
  • sůl – 1 polévková lžíce.

Pracovní postup

Vždy na jeden kilogram zelí použijte jednu mrkev. Tento poměr udržujte bez ohledu na to, kolik zelí budete připravovat. Jestli budete mít dva kilogramy zelí, vezměte dvě mrkve. Jestli máte chuť, přidejte také trochu koprových semínek. Zelí nastrouhejte a stejně si nastrouhejte také mrkev. Smíchejte si převařenou vodu se solí a zalijte zelí s mrkví. Nechte zeleninu takto připravenou po dobu 5-6 dní o pokojové teplotě. Každý den směs promíchejte, aby vynikla jeho hořkost a unikl oxid uhličitý.

Shutterstock

Zelí nastrkejte do sterilních sklenic až k hrdlu sklenice. Do každé sklenice přidejte dvě polévkové lžíce cukru a solanku. Zelí vložte na pár dní do lednice nebo do sklepa. Zelenina musí být v chladu, kde ji také musíte dlouhodobě skladovat. Chlad a tmavé místo je pro kysané zelí nejlepší. Až ho budete chtít použít během podzimních a zimních dnů, můžete ho použít pro dušení, jako náplň koláčů, knedlíků nebo jako přílohu k masu. Jednoduše si na něm pochutnáte a budete mít domácí zelí.

Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Lahodné rohlíčky podle receptu našich babiček

Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit,...

4 domácí masky pro dokonale zdravou a krásnou pleť

Pleťové masky jsou skvělou možností, jak si odpočinout po náročném dni, trochu o sebe pečovat a ještě podpořit zdraví své pokožky. Káva je skvělou...

Úžasné zeleninové závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také...

Jednoduchý trik proti popraskané pokožce na nohou!

Rozpraskané paty nebo obecně pokožka na chodidlech není vůbec nic příjemného. Navíc po nějaké době tento problém není jen nevzhledný, ale také bolestivý. Budete...

Sladká pěna z manga je zdravý a velmi chutný dezert

Mango patří mezi nejsladší a nejoblíbenější exotické druhy ovoce. V Čechách ho snadno najdete v obchodě, ale doma musíte počkat, až vám správně dozraje. Jedině tak...

Klasický francouzský krém pro domácí sladké pečivo

Hutný a zároveň jemný krém podle francouzského receptu je jeden z nejlepších, které můžete používat u domácího pečiva. Jakmile budete mít v plánu si udělat sladké...

Klasické babiččiny buchty s vlašskými ořechy jsou nejlepší!

Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit...

Domácí sušenky z jablek a skořice se stanou hitem letošního podzimu

Podzimní období přímo volá po sezónních surovinách a voňavém koření. Jablka a skořice jsou nesmrtelná kombinace, kterou můžete zpracovat mnoha způsoby. V dnešním receptu je...

Plněné taštičky naslano jsou ta nejlepší svačina nebo lehká večeře!

Hledáte jednoduchý recept na večeři, kterou připravíte za pár minut a naplníte si žaludek? Jestli milujete tousty, tak vám tento recept bude chutnat. Zaplatíte...

Brambory à la carbonara jako rychlý a chutný oběd

Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si...
Reklama
Reklama

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.