Ovocné koláče jsou dokonalou pochoutkou pro podzimní dny. Můžete do nich totiž zpracovat poslední kousky domácího ovoce, které máte ze svých stromů nebo z lokálního trhu. Švestky jsou oblíbené podzimní ovoce, které se skvěle hodí také do koláče. Proto vám dnes přinášíme jednoduchý recept na vynikající dezert, který provoní celý váš domov.
Co budete potřebovat?
Na koláč obecně nepotřebujete příliš mnoho věcí. Základem je zde hlavně čerstvé a chutné ovoce. Až seženete vynikající švestky, rozhodně se pusťte do tohoto receptu. Celá rodina bude nadšená, protože spojíte typickou chuť švestek a sladkou chuť koláče. Jestli nemáte po ruce švestky, můžete je nahradit i jinými druhy ovoce. Na výrobu tohoto dezertu budete potřebovat:
- vejce – 4 ks,
- mouka – 20 dkg,
- cukr – 20 dkg,
- vanilkový cukr – 2 sáčky,
- prášek do pečiva – 1 lžička,
- olej – 3 lžíce,
- sůl – špetka,
- švestky – 18 ks,
- moučkový cukr – na ozdobu.
Pracovní postup
Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Do bílků přidejte sůl a vyšlehejte je do pevné pěny. Žloutky smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, moukou a práškem do pečiva. Všechno promíchejte, přidejte olej a promíchejte znovu. Potom opatrně vmíchejte také pěnu z vaječných bílků. Takto připravené těsto nalijte do formy na pečení vyložené pečicím papírem nebo vymazané tukem a vysypané moukou. Troubu předehřejte na 200 stupňů a nechte péct 3-5 minut.
Mezitím opláchněte švestky, rozkrojte na polovinu a odstraňte pecku. Těsto musíte trochu upéct, aby se do něj švestky zcela nepropadly. Poté rozložte švestky na těsto a vraťte je do trouby na dalších 30 minut na teplotu 180 stupňů. Počkejte, až bude koláč dokonale upečený a vyzkoušejte těsto špejlí. Nechte ho vychladnout a nakonec smíchejte moučkový a vanilkový cukr. Touto směsí nakonec koláč celý zasypte a můžete ho podávat. Přejeme dobrou chuť!