Zřejmě není nic snazšího než zapnout sekačku a posekat na zahradě trávník. Jak ale ví majitelé zahrad, zase tak jednoduché, jak to vypadá, to není. Sekačka totiž potřebuje pravidelnou údržbu, aby mohla provádět dokonalý sestřih travního porostu. Nůž na sekačce se také rychle tupí, seč je zdlouhavá a střih nedokonalý. Co s tím? Kupovat každý měsíc nový nůž je příliš finančně náročné, nabruste si jej proto sami doma, je to velmi snadné!
Pravidelně sečený trávník vypadá lépe
Sekat trávu jednou měsíčně nebo jen dvakrát ročně, na jaře a na konci léta? Trávník potřebuje pravidelné sekání, jinak se nikdy nedosáhne perfektního vzhledu. Podle odborníků je ideální sekat dokonce každý týden, při zvýšené vlhkosti nebo pravidelné zálivce pak každé čtyři dny. Při intenzivní péči je trávník zelený, stébla zdravá a neohrožuje je nebezpečná plíseň. Při pravidelné kontrole se navíc odhalí včas možní škůdci, kteří mohou trávník likvidovat. Nože sekačky proto musí být vždy připravené k akci. A jak je nabrousit?
Broušení nožů na sekačce
Zuby nebo vytrhávání trávy kvůli tupému noži na sekačce? To nesmíte dopustit, proto je čas na broušení nožů. Vždy je nutné myslet na bezpečnost, proto si nástroje připravte před započetím broušení, budete potřebovat:
- tričko s dlouhým rukávem;
- pracovní rukavice;
- ochranné brýle;
- dřevěný hranol pro zajištění čepele při vyjímání;
- klíč (příp. šroubovák) na vyjmutí nožů ze sekačky;
- svorku;
- úhlovou brusku (příp. ostřič poháněný vrtačkou, manuální brousek).
Vypnutí sekačky a vyjmutí čepele
Bezpečnost je na prvním místě, proto před začátkem práce s čepelí nebo noži se ujistěte, že je sekačka vypnutá a nemůže se nahodile spustit. Je na místě vyjmutí zapalovacích svíček a baterie. Poté se otočí sekačka na bok s filtrem směřujícím nahoru. Nůž si označte pomocí fixu, abyste jej posléze neumístili obráceně. Dřevěný klín vložte mezi tělo sekačky a nůž, aby se neprotáčel. Poté pomocí klíčem uvolněte šrouby a čepel, možná bude potřeba místo promazat olejem WD-40. Vyjmutou čepel očistěte od hrubých nečistot a umyjte v mýdlové vodě, nechte uschnout.
Ostření nože pomocí pilníku i ostřiče
V této fázi se může začít ostřit samotný nůž, je možné jej upnout do svorky a nabrousit pomocí brousku nebo brusného kamene, postupuje se obdobně jako při broušení kuchyňského nože. Pro broušení je možné použít úhlovou brusku nebo ostřič, vždy používejte ochranné prostředky, brýle a pracovní rukavice. Před instalací nabroušeného nože zpět se musí zkontrolovat vyvážení, aby při sekání nůž nevibroval. Nerovnosti opravte, až po kontrole přišroubujte nůž zpátky. Broušení se provádí při zjištění nerovnoměrného sestřihu, standardně dvakrát za sezónu.
Zdroj: express.co.uk