Výroba domácího sýra může znít v první chvíli jako hodně práce a úsilí. To si většina lidí myslí, a proto si všechny druhy sýra kupují v obchodě. Pravdou je, že měkký sýr si můžete velmi snadno a poměrně rychle připravit ve své kuchyni. Stačí vám k tomu jen dvě hlavní ingredience a sůl na dochucení. Zkuste tento recept a už si nikdy měkký sýr nekoupíte v obchodě.
Co budete potřebovat?
Dvě jednoduché suroviny a špetka času je vše, co potřebujete pro výrobu tohoto vynikajícího sýra. Když do něj přidáte nějaké koření, bylinky nebo jiné dochucení, můžete si vždy připravit trochu jiný produkt, ale základ bude vždy stejný. A právě na něm se dnes soustředíme. Pro další dochucení můžete použít česnek, pažitku, bazalku nebo jiné koření, které máte rádi. Na základní výrobu potřebujete:
- mléko – 1 ½ litru,
- přírodní jogurt – 240 gramů,
- sůl – ½ lžičky.
Pracovní postup
Ve velkém hrnci ohřejte mléko a na střední teplotu. Velmi dobře ho sledujte, protože ho musíte přivést k varu, aniž byste mléko připálili. Až začne bublat, snižte teplotu na minimum. Poté do něj přidejte přírodní jogurt a všechno důkladně promíchejte. Obě suroviny se musí dokonale spojit. Následovat bude půl lžičky soli, kterou zvýrazníte chuť sýra. Přidat můžete i další koření nebo bylinky. Směs mléka a jogurtu nechte na sporáku asi 2-3 minuty.
Během chvilky uvidíte, že se směs začíná srážet. Syrovátka se začnou oddělovat, což je velmi dobré znamení. Pevnější části směsi položte na velké sítko na misku vyloženou čistou, tenkou látkou. Směs opatrně nalijte do sítka, abyste oddělili sýřeninu a syrovátku. Vymačkejte přebytečnou tekutinu, ale postupujte velmi pomalu a jemně. Uvnitř látky budete mít připravený čerstvý sýr. Přesuňte do vhodné nádoby a před podáváním ho nechte vychladit. Skladujte v lednici. Přejeme dobrou chuť!