Domácí dezerty jsou nejlepší a ovocné koláče si užijete hlavně během horkého léta. Jestli máte přístup k domácím jablkům a jahodám, pochutnáte si ještě více. Vyzkoušejte tento recept a zaručeně si ho užije celá rodina. Navíc si snadno připomenete koláče, které vám v dětství připravovala babička nebo maminka. A nyní můžete stejné koláče připravovat pro vlastní děti.
Co budete potřebovat?
Stejně jako u mnoha jiných koláčů, ani tento není složitý a nepotřebujete příliš mnoho věcí. Do těsta můžete přidat také nakládané (a scezené) mandarinky pro sladší chuť a ještě více ovoce, ale není to nutné. Koláč bude chutnat naprosto dokonale i bez nich. Jinak na výrobu potřebujete jen pár základních surovin, které máte neustále doma. Připravte si:
- máslo – 200 gramů,
- mouka – 380 gramů,
- cukr – 150 gramů,
- vejce – 5 ks,
- prášek do pečiva – 3 lžičky,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- mléko – 2 lžíce,
- jablko – 2 ks,
- jahody – 250 gramů.

Pracovní postup
Ve velké míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Poté si oškrábejte jablka a odstraňte z nich jádřince. Nakrájejte jablka na čtvrtiny a poté každý kus na jemné plátky. Jahody opláchněte pod tekoucí vodou, odstraňte zelené vršky a rozkrojte napůl. Máslo vyšlehejte ručním mixérem na nejvyšší rychlost, dokud nezískáte nadýchanou hmotu. Přidejte cukr, vanilkový cukr a sůl. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hustá směs.

Do máslové směsi postupně přidávejte vejce a každé z nich vyšlehejte. Poté přidejte moučnou směs, krátce promíchejte na střední rychlost, přidejte mléko a pokračujte v míchání. V tuto chvíli můžete přidat scezené mandarinky, pokud se je rozhodnete použít. Plech nebo pekáč vymažte tukem a vysypte moukou. Vylijte do něj připravené těsto a střídavě do ozdobte nakrájenými jablky a jahodami. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte po dobu 35 minut. Přejeme dobrou chuť!