Ochutnejte mistrovské díly pro všechny milovníky čokoládových dezertů. Připravte si ve své kuchyni eskymácký dort, který bude chutnat všem dětem i dospělým. Navíc vypadá krásně, takže se hodí i pro návštěvy nebo na oslavy. Po víkendovém obědě vám také skvěle poslouží jako sladká tečka nakonec. A jeho příprava je úžasně jednoduchá, takže ji zvládnete a pochutnáte si na výsledku.
Co budete potřebovat?
Na tento slavnostní dort potřebujete na první pohled hodně surovin, ale všechny velmi snadno zpracujete do vynikajícího dezertu. Na výrobu těsta potřebujete:
- vejce – 3 ks,
- cukr – 120 gramů,
- voda – 70 ml,
- mouka – 120 gramů,
- kakaový prášek – 2 lžíce,
- prášek do pečiva – 1 lžička.
Na krém:
- vejce – 2 ks,
- kondenzované mléko – 200 gramů,
- mouka – 2 lžíce,
- máslo – 150 gramů,
- mléko – 300 ml.
Příprava těsta
Vejce si rozdělte na bílky a žloutky. Do každé z nádob přidejte polovinu cukru. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny a poté vyšlehejte také žloutky. Do žloutků přidejte trochu vody a promíchejte. Postupně promíchejte žloutky a bílky. Nakonec do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a kakao. Jemně promíchejte stěrkou, protože těsto musí zůstat nadýchané. Nalijte ho do formy o průměru 18 cm vyložené alobalem a pečte o teplotě 140 stupňů po dobu 40 minut.
Výroba krému
Do hrnce rozklepněte vejce a přidejte kondenzované mléko. Míchejte, dokud nebudete mít hladkou směs. Přidejte mouku a zalijte horkým mlékem. Neustále míchejte a vařte směs na mírném ohni, dokud nezhoustne. Zakryjte ještě teplý krém potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout. Vyšlehejte měkké máslo a za stálého míchání ho přidejte do vychladlého krému.
Sestavení dortu
Dortové těsto rozkrojte podélně na dvě části. Smíchejte lžíci kondenzovaného mléka s vodou a potřete spodní část těsta. Potom krém naneste rovnoměrně na povrch dortu. Zakryjte ho druhou částí těsta a potřete zbytkem směsi z kondenzovaného mléka. Vložte dort do lednice přes noc. Další den můžete povrch ozdobit čokoládovou polevou nebo hoblinkami.