Maria Treben, významná rakouská bylinkářka nedala na žahavé byliny dopustit. Podle ní totiž, „kdyby lidé znali léčivé vlastnosti této byliny, pěstovali by pak už pouze kopřivy“. V tomto rčení je skrytá velká pravda, byť většina pěstitelů považuje kopřivy za odpudivé býlí, které se musí ze zahrady co nejrychleji odstranit. V lidovém léčitelství ale hrají kopřivy velmi zásadní roli, mají pozitivní vliv na mnoho neduhů, k tomu jsou každému dostupné a nálev se snadno připravuje.
Do nádivky, polévky i na čaj
O účincích kopřiv měli povědomí už v době antiky. Již zmíněná Maria Treben, která se mimochodem narodila v Žatci v tehdejším Rakousku-Uhersku, doporučovala zařadit kopřivu do každodenního jídelníčku pro své blahodárné vlastnosti. Její výhodou je široké využití, protože se může přidávat nasekaná do nádivek nebo do polévky a připravuje se z ní nálev. Může se také nasušit do zásoby, aby se mohlo jejích vlastností využívat také v zimním období.
Čtyřtýdenní očistná kúra
Významných terapeutických účinků se dosáhne při čtyřtýdenní očistné kúře, která sestává z pití dvou až třech šálků kopřivového nálevu, ideálně první hned nalačno, další se popíjejí po doušcích celý den. Kúra napomáhá zbavit tělo toxinů, zlepšuje stav jater, ledvin a sleziny, harmonizuje trávení a zbavuje střeva možných parazitů. Kopřivy jsou vhodné též při cukrovce, protože regulují hladinu krevního cukru.
Preventivně jeden šálek každý den
Kopřivy pomáhají při chudokrevnosti, žaludečních obtížích či vředech. Doporučují se při potížích s dýchacími cestami. Celkově posilují imunitu a snižují riziko zánětů, proto jsou vhodné při artritidě, revmatismu, chronické únavě, slabosti nebo bolestech v krku a hlavy. Kopřivový nálev se může užívat též preventivně, pije se jeden šálek každý den po celý rok. Nálev se může dochucovat mátou, případně citronovou trávou, a osladit kapkou medu.
Zdroj: twice.hu