Jak mít mrkev pořád čerstvou i po sklizení

Urodila se vám velká zásoba mrkve a už máte dost mrkvové pomazánky nebo mrkvových dezertů? Mrkev si můžete snadno uložit doma a čerstvou si ji uchovat klidně několik měsíců. Jen dbejte na správné podmínky při skladování, ale pečovat o ni musíte ještě před samotnou sklizní.

Reklamy

Mrkev sklízejte, když jsou listy žluté

K sázení a pěstování mrkve byste měli přistupovat zodpovědně. Sklizeň je v tomto případě velmi důležitá pro případné skladování. Mrkev nemusí být v zemině příliš dlouho. Sledujte kořenové listy – pokud budou žloutnout nebo žluté být začínají, ihned mrkev sklízejte. Ještě před tím ale nezapomínejte poctivě zalévat, dělejte tak asi týden předtím, než budete sklízet.

Reklamy

Mrkve pravidelným zaléváním budou sladší a šťavnatější. Je dobré myslet také na kořeny, protože při vytahování mrkve ze země je velmi důležité, abyste kořeny nepoškodili. V případě poškození mrkev nevydrží tak dlouho čerstvá a mohla by měknout a zkazit se. Po sklizni nechte zeleninu asi 24 hodin na suchém místě, aby mrkev kompletně oschla. Poté je rozdělte na ty, které spotřebujete hned a které si chcete nechat na později.

Mrkev nesmí na sluneční světlo

Pokud chcete, aby vám mrkev dlouho vydržela, nechte ji na zaskleném balkoně. Poté stačí tuto kořenovou zeleninu vyndat z krabice a nechat jen přikryté dekou, aby se k ní nedostalo sluneční světlo. Mrkev takto vydrží celou zimu, můžete se z její lahodné chuti těšit několik měsíců a nebudete muset utrácet peníze za čerstvou mrkev, dovezenou z cizí země.

Reklamy

Mrkev můžete samozřejmě využít nejen do polévky nebo jako základ omáček, ale můžete z ní udělat skvělou pomazánku nebo vykouzlit veselou svačinku pro děti, společně s dalšími druhy zeleniny. Oblíbené jsou také mrkvánky, což je dezert, ve kterém se tato zelenina používá jako hlavní suroviny. Určitě ho vyzkoušejte!

Reklamy