Reklama
0.8 C
Czech
Čtvrtek, 21 listopadu, 2024

Jak mít mrkev pořád čerstvou i po sklizení

Reklama

Urodila se vám velká zásoba mrkve a už máte dost mrkvové pomazánky nebo mrkvových dezertů? Mrkev si můžete snadno uložit doma a čerstvou si ji uchovat klidně několik měsíců. Jen dbejte na správné podmínky při skladování, ale pečovat o ni musíte ještě před samotnou sklizní.

Reklama

Mrkev sklízejte, když jsou listy žluté

K sázení a pěstování mrkve byste měli přistupovat zodpovědně. Sklizeň je v tomto případě velmi důležitá pro případné skladování. Mrkev nemusí být v zemině příliš dlouho. Sledujte kořenové listy – pokud budou žloutnout nebo žluté být začínají, ihned mrkev sklízejte. Ještě před tím ale nezapomínejte poctivě zalévat, dělejte tak asi týden předtím, než budete sklízet.

Mrkve pravidelným zaléváním budou sladší a šťavnatější. Je dobré myslet také na kořeny, protože při vytahování mrkve ze země je velmi důležité, abyste kořeny nepoškodili. V případě poškození mrkev nevydrží tak dlouho čerstvá a mohla by měknout a zkazit se. Po sklizni nechte zeleninu asi 24 hodin na suchém místě, aby mrkev kompletně oschla. Poté je rozdělte na ty, které spotřebujete hned a které si chcete nechat na později.

Mrkev nesmí na sluneční světlo

Pokud chcete, aby vám mrkev dlouho vydržela, nechte ji na zaskleném balkoně. Poté stačí tuto kořenovou zeleninu vyndat z krabice a nechat jen přikryté dekou, aby se k ní nedostalo sluneční světlo. Mrkev takto vydrží celou zimu, můžete se z její lahodné chuti těšit několik měsíců a nebudete muset utrácet peníze za čerstvou mrkev, dovezenou z cizí země.

Mrkev můžete samozřejmě využít nejen do polévky nebo jako základ omáček, ale můžete z ní udělat skvělou pomazánku nebo vykouzlit veselou svačinku pro děti, společně s dalšími druhy zeleniny. Oblíbené jsou také mrkvánky, což je dezert, ve kterém se tato zelenina používá jako hlavní suroviny. Určitě ho vyzkoušejte!

Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Lahodné rohlíčky podle receptu našich babiček

Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit,...

4 domácí masky pro dokonale zdravou a krásnou pleť

Pleťové masky jsou skvělou možností, jak si odpočinout po náročném dni, trochu o sebe pečovat a ještě podpořit zdraví své pokožky. Káva je skvělou...

Úžasné zeleninové závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také...

Jednoduchý trik proti popraskané pokožce na nohou!

Rozpraskané paty nebo obecně pokožka na chodidlech není vůbec nic příjemného. Navíc po nějaké době tento problém není jen nevzhledný, ale také bolestivý. Budete...

Sladká pěna z manga je zdravý a velmi chutný dezert

Mango patří mezi nejsladší a nejoblíbenější exotické druhy ovoce. V Čechách ho snadno najdete v obchodě, ale doma musíte počkat, až vám správně dozraje. Jedině tak...

Klasický francouzský krém pro domácí sladké pečivo

Hutný a zároveň jemný krém podle francouzského receptu je jeden z nejlepších, které můžete používat u domácího pečiva. Jakmile budete mít v plánu si udělat sladké...

Klasické babiččiny buchty s vlašskými ořechy jsou nejlepší!

Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit...

Domácí sušenky z jablek a skořice se stanou hitem letošního podzimu

Podzimní období přímo volá po sezónních surovinách a voňavém koření. Jablka a skořice jsou nesmrtelná kombinace, kterou můžete zpracovat mnoha způsoby. V dnešním receptu je...

Plněné taštičky naslano jsou ta nejlepší svačina nebo lehká večeře!

Hledáte jednoduchý recept na večeři, kterou připravíte za pár minut a naplníte si žaludek? Jestli milujete tousty, tak vám tento recept bude chutnat. Zaplatíte...

Brambory à la carbonara jako rychlý a chutný oběd

Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si...
Reklama
Reklama

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.