Urodila se vám velká zásoba mrkve a už máte dost mrkvové pomazánky nebo mrkvových dezertů? Mrkev si můžete snadno uložit doma a čerstvou si ji uchovat klidně několik měsíců. Jen dbejte na správné podmínky při skladování, ale pečovat o ni musíte ještě před samotnou sklizní.
Mrkev sklízejte, když jsou listy žluté
K sázení a pěstování mrkve byste měli přistupovat zodpovědně. Sklizeň je v tomto případě velmi důležitá pro případné skladování. Mrkev nemusí být v zemině příliš dlouho. Sledujte kořenové listy – pokud budou žloutnout nebo žluté být začínají, ihned mrkev sklízejte. Ještě před tím ale nezapomínejte poctivě zalévat, dělejte tak asi týden předtím, než budete sklízet.
Mrkve pravidelným zaléváním budou sladší a šťavnatější. Je dobré myslet také na kořeny, protože při vytahování mrkve ze země je velmi důležité, abyste kořeny nepoškodili. V případě poškození mrkev nevydrží tak dlouho čerstvá a mohla by měknout a zkazit se. Po sklizni nechte zeleninu asi 24 hodin na suchém místě, aby mrkev kompletně oschla. Poté je rozdělte na ty, které spotřebujete hned a které si chcete nechat na později.
Mrkev nesmí na sluneční světlo
Pokud chcete, aby vám mrkev dlouho vydržela, nechte ji na zaskleném balkoně. Poté stačí tuto kořenovou zeleninu vyndat z krabice a nechat jen přikryté dekou, aby se k ní nedostalo sluneční světlo. Mrkev takto vydrží celou zimu, můžete se z její lahodné chuti těšit několik měsíců a nebudete muset utrácet peníze za čerstvou mrkev, dovezenou z cizí země.
Mrkev můžete samozřejmě využít nejen do polévky nebo jako základ omáček, ale můžete z ní udělat skvělou pomazánku nebo vykouzlit veselou svačinku pro děti, společně s dalšími druhy zeleniny. Oblíbené jsou také mrkvánky, což je dezert, ve kterém se tato zelenina používá jako hlavní suroviny. Určitě ho vyzkoušejte!