Reklama
8.6 C
Czech
Pátek, 8 listopadu, 2024

Jak na okurky? V červnu vezměte nůžky do ruky a vrhněte se na spodní listy!

Reklama

Češi jsou milovníci okurek, nejlepší jsou samozřejmě domácí ze zahrádky, které chutnají výtečně syrové, v salátu, ale také zavařené ve sladkokyselém nálevu. Pěstování okurek však může být pro začátečníky náročné, potřebují totiž jistou péči, k tomu jsou náchylné k různým chorobám a plísním. A jak jim umožnit správný vývoj a dočkat se bohaté úrody? Jedním z tipů zkušených zahradníků je odstraňování spodních listů v průběhu června. Vyzkoušejte tento trik, budete překvapeni jeho účinností!

Reklama
https://www.myhomeinspiration.net/

Okurky jsou citlivé

Zkušení pěstitelé vědí své, okurky jsou citlivé a náchylné k různým chorobám, plísňovým a houbovým onemocněním. Při každoročním napadení plísní okurkovou se doporučuje změna odrůdy na odolnější. Tím však potíže těchto rostlin nekončí, protože je ohrožuje padlí, bakteriální vadnutí nebo okurková mozaika, choroba zasahující květy. Neméně často si pochutnávají na těchto rostlinách různí škůdci včetně okurkových brouků. Jak snížit riziko různých nákaz na minimum? Odborníci radí vzít nůžky do ruky.

Přílišná zálivka a stín zvyšují riziko

Okurky potřebují dostatek zálivky, zvýšená vlhkost pak může vést k rozvoji plísní. Tím spíše, že spodní listy jsou větší velikosti a bývají zastíněny. Od spodních chycených listů se pak nákaza rozšiřuje na celou rostlinu. Problém listů, které se dotýkají vlhké země, lze pohodlně vyřešit jejich prostřihem. Tento krok se provádí v první polovině června, jedná se o preventivní opatření, které napomáhá snížit riziko plísní.

https://www.myhomeinspiration.net/

S ohledem na počasí

Tato rada není univerzální, vždy je nutné přistupovat k rostlině s ohledem na povětrnostní podmínky i dobu výsadby. Načasování na první polovinu června je tedy přibližné a je možné listy seříznout až ve chvíli, kdy je rostlina dostatečně silná a listy se dotýkají země. Během prostřihávání se okurky nedoporučuje zalévat, řez se provádí zahradnickými nůžkami nebo nabroušeným nožem. Po prostřihání listů rostliny začnou bujně vykvétat a je možné očekávat bohatou úrodu.

Zdroj: myhomeinspiration.net

Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Lahodné rohlíčky podle receptu našich babiček

Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit,...

4 domácí masky pro dokonale zdravou a krásnou pleť

Pleťové masky jsou skvělou možností, jak si odpočinout po náročném dni, trochu o sebe pečovat a ještě podpořit zdraví své pokožky. Káva je skvělou...

Úžasné zeleninové závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také...

Jednoduchý trik proti popraskané pokožce na nohou!

Rozpraskané paty nebo obecně pokožka na chodidlech není vůbec nic příjemného. Navíc po nějaké době tento problém není jen nevzhledný, ale také bolestivý. Budete...

Sladká pěna z manga je zdravý a velmi chutný dezert

Mango patří mezi nejsladší a nejoblíbenější exotické druhy ovoce. V Čechách ho snadno najdete v obchodě, ale doma musíte počkat, až vám správně dozraje. Jedině tak...

Klasický francouzský krém pro domácí sladké pečivo

Hutný a zároveň jemný krém podle francouzského receptu je jeden z nejlepších, které můžete používat u domácího pečiva. Jakmile budete mít v plánu si udělat sladké...

Klasické babiččiny buchty s vlašskými ořechy jsou nejlepší!

Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit...

Domácí sušenky z jablek a skořice se stanou hitem letošního podzimu

Podzimní období přímo volá po sezónních surovinách a voňavém koření. Jablka a skořice jsou nesmrtelná kombinace, kterou můžete zpracovat mnoha způsoby. V dnešním receptu je...

Plněné taštičky naslano jsou ta nejlepší svačina nebo lehká večeře!

Hledáte jednoduchý recept na večeři, kterou připravíte za pár minut a naplníte si žaludek? Jestli milujete tousty, tak vám tento recept bude chutnat. Zaplatíte...

Brambory à la carbonara jako rychlý a chutný oběd

Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si...
Reklama
Reklama

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.