To, že dlouhodobá konzumace většího množství alkoholu má negativní dopad na zdraví člověka, není žádná novinka. Kromě poškození zdraví se na alkoholu může člověk stát velmi rychle závislým a celá situace se jen zhorší. Podle nejnovějších průzkumů ale úplná abstinence není ideálním řešením. Co se podle vědců stane, pokud budeme pít jedno pivo denně?
Dostanete do sebe bílkoviny i vitamíny
Pivo má vyšší obsah bílkovin a vitamín B než víno, přičemž má stejné antioxidační schopnosti. Pivo je prospěšné v prevenci krevních sraženin a také zlepšuje paměť; je prokázáno, že konzumenti piva trpí méně často Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí. Omezené množství piva úspěšně odbourává stres a úzkosti, které se v nás přes den nahromadily.
Pivo má vysoký obsah křemíku, což přispívá k vyšší hustotě kostí. Ty jsou pak pevnější a méně náchylné ke zlomeninám. Lactoflavin a kyselina nikotinová, které se v pivu rovněž nacházejí, zase pomáhají s usínáním. Lidé, kteří konzumují pravidelně pivo, mají o 40 až 60 % menší riziko infarktu než lidé, kteří se mu vyhýbají.
Snížíte riziko ledvinových kamenů
Každá vypitá lahev nebo sklenice piva snižuje riziko ledvinových kamenů a vyplavuje „špatný“ cholesterol z krve. Díky pivovarským kvasnicím je cenným zdrojem vitamínů skupiny B. Odpírat si ho by neměly ani ženy, je to totiž elixír pro krásnou pokožku. Pivo pomáhá regenerovat kůži a sjednocovat tón pleti. Pokožka bude hladší a napnutější a celkově bude vypadat zdravěji.
Samozřejmě je důležitá střídmost. Za střídmé pití se obecně považuje jeden až dva půllitry denně u mužů, u žen pak jedna až dvě třetinky. Důležitá je i pravidelnost – nelze si, z hlediska přínosu pro zdraví, celý týden pivo „šetřit“ na páteční večer a následně vypít pět kousků naráz. Pokud ale doporučené množství nebudete překračovat, můžete si oblíbený chmelový nápoj dopřávat klidně každý den a prospívat tak svému zdraví.