Jedno pivo denně neuškodí, naopak zdraví prospěje

To, že dlouhodobá konzumace většího množství alkoholu má negativní dopad na zdraví člověka, není žádná novinka. Kromě poškození zdraví se na alkoholu může člověk stát velmi rychle závislým a celá situace se jen zhorší. Podle nejnovějších průzkumů ale úplná abstinence není ideálním řešením. Co se podle vědců stane, pokud budeme pít jedno pivo denně?

Dostanete do sebe bílkoviny i vitamíny

Pivo má vyšší obsah bílkovin a vitamín B než víno, přičemž má stejné antioxidační schopnosti. Pivo je prospěšné v prevenci krevních sraženin a také zlepšuje paměť; je prokázáno, že konzumenti piva trpí méně často Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí. Omezené množství piva úspěšně odbourává stres a úzkosti, které se v nás přes den nahromadily.

Pivo má vysoký obsah křemíku, což přispívá k vyšší hustotě kostí. Ty jsou pak pevnější a méně náchylné ke zlomeninám. Lactoflavin a kyselina nikotinová, které se v pivu rovněž nacházejí, zase pomáhají s usínáním. Lidé, kteří konzumují pravidelně pivo, mají o 40 až 60 % menší riziko infarktu než lidé, kteří se mu vyhýbají.

Snížíte riziko ledvinových kamenů

Každá vypitá lahev nebo sklenice piva snižuje riziko ledvinových kamenů a vyplavuje „špatný“ cholesterol z krve. Díky pivovarským kvasnicím je cenným zdrojem vitamínů skupiny B. Odpírat si ho by neměly ani ženy, je to totiž elixír pro krásnou pokožku. Pivo pomáhá regenerovat kůži a sjednocovat tón pleti. Pokožka bude hladší a napnutější a celkově bude vypadat zdravěji.

Samozřejmě je důležitá střídmost. Za střídmé pití se obecně považuje jeden až dva půllitry denně u mužů, u žen pak jedna až dvě třetinky. Důležitá je i pravidelnost – nelze si, z hlediska přínosu pro zdraví, celý týden pivo „šetřit“ na páteční večer a následně vypít pět kousků naráz. Pokud ale doporučené množství nebudete překračovat, můžete si oblíbený chmelový nápoj dopřávat klidně každý den a prospívat tak svému zdraví.