Domácí pečivo (sladké i slané) je vždy nejlepší. Připravte si domácí pečivo se sýrem podle tohoto receptu a rozhodně nebudete litovat. Jde o skvělou snídani, ale také zajímavou svačinu. Jestli potřebujete něco do ruky na cesty a nevadí vám drobky, zkuste také tento vynikající recept. Pečivo se sýrem bude zajisté chutnat nejen vám, ale také každému dítěti.
Co budete potřebovat?
Na výrobu těsta potřebujete jen pár základních surovin a pro náplň dokonce jen jednu. Zvolte si svůj oblíbený sýr a myslete na to, že jeho druh ovlivňuje, jak slané se pečivo nakonec stane. Velmi dobrá je jako náplň feta, ale můžete zvolit i jiný sýr s podobnou strukturou. Jde pouze o to, co vám chutná nejvíce. Na výrobu těsta potřebujete:
- voda – 1 ½ sklenice,
- vejce – 1 ks,
- sůl – 1 lžička,
- hladká mouka – 5 sklenic.
Na potření těsta:
- máslo nebo margarín – 150 gramů,
- žloutek – 1 ks.
Na náplň:
- bílý sýr nebo sýr feta – 100 gramů.
Pracovní postup
Vodu nalijte do mísy, rozšlehejte vejce a smíchejte pomocí stěrky. Přidejte mouku, sůl a vše promíchejte. Těsto prohněťte rukama a vypracujte nelepivé těsto. Zakryjte ho alobalem a nechte 10 minut odpočívat. Poté přesuňte těsto na pomoučený povrch a vytvořte z něj kouli. Rozdělte těsto na dvě stejné části, posypte moukou a rozválejte do velkého kruhu. Potřete těsto máslem a položte na něj druhý kus těsta. Okraje zahněte tak, aby byly větší než okraje prvního těsta.
Potřete těsto máslem, přeložte napůl směrem do středu, potřete máslem a znovu přeložte. Takto postupujte dál. Nakonec těsto zasypte moukou, zakryjte alobalem a vložte na hodinu do lednice. Poté ho rozválejte na pomoučené ploše na velký čtverec. Nakrájejte ho na čtvrtce velké 10×10 cm. Do středu každého kousku dejte trochu sýru a přeložte těsto do tvaru obálky. Spojte okraje a otočte je dnem vzhůru. Rozložte kousky na plech vyložený pečicím papírem, namažte máslem a pečte dozlatova na 190 stupňů.