Jablečný koláč je jedním z pokrmů, který si mnoho z nás s láskou připravuje na podzim. Není se čemu divit, protože jablka jsou nyní nejchutnější, seženete je na každém lokálním trhu a také společně se skořicí přináší typickou chuť podzimu. Z tohoto důvodu vám přinášíme recept, který si zamilujete stejně jako podzimní aroma. A navíc si tuto pochoutku připravíte během malé chvilky.
Co budete potřebovat?
Tento recept je jedinečný v tom, že v něm nejsou žádné tekutiny. Dáte dohromady jen suché ingredience a získáte jedinečný koláč se sladkými jablky. Vždy si jablka předem ochutnejte, protože podle jejich sladkosti byste měli upravit množství cukru. Jestli jsou hodně sladká, nepotřebujete ho tolik. Jinak postupujte podle následujícího receptu. Na výrobu potřebujete:
- krupice – 1 hrnek,
- hladká pšeničná mouka – 1 hrnek,
- cukr – 1 hrnek,
- prášek do pečiva – 1 balíček,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- velká jablka – 5 ks,
- skořice – podle chuti,
- máslo nebo margarín – cca 150 gramů.
Pracovní postup
Smíchejte všechny suché ingredience v hluboké míse. Připravte si vhodnou formu na koláč a vymažte ji máslem nebo olejem. Jablka nastrouhejte a zasypte skořicí podle své chuti. Směs ze suchých surovin si rozdělte na tři části. Jako první nasypte do formy tuto směs, rozprostřete polovinu strouhaných jablek, zasypte další vrstvou suché směsi, další jablka a vše zakončete suchou směsí. Vršek tohoto dezertu posypte strouhaným máslem a vložte do trouby.
Troubu si předehřejte na 180-200 stupňů podle toho, jak vám peče trouba. Jablečný koláč pečte po dobu asi 40-50 minut. Hotový koláč můžete zasypat moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem nebo skořicí, jestli chcete přidat ještě trochu podzimního aroma. V tuto chvíli máte hotovo