Kurkuma obsahuje kurkumin, identifikovaný jako hlavní aktivní složku, která dosahuje více než 150 potenciálně terapeutických aktivit, včetně antioxidačních, protizánětlivých a protirakovinných vlastností. Na světě neexistuje žádná jiná přírodní složka, která je účinnější při snižování zánětu v těle než kurkuma! Musíte však zajistit, aby vaše tělo správně využívalo silnou kurkumu. Za tímto účelem se musíte naučit, jak ji konzumovat.
Kurkuma je jasně žlutý produkt vyrobený ze sušených kořenů tropické rostliny Curcuma longa. V Indii a Indonésii je považováno doslova za posvátné koření.
Kurkuma a její benefity
Kurkuma je známá bylina, ale věda teprve nedávno zjistila, že tento prastarý kulinářský doplněk je jedním z nejsilnějších přírodních prostředků proti rakovině. Její léčivé vlastnosti se v posledních několika desetiletích staly předmětem více než 5 600 recenzovaných a publikovaných lékařských studií. Kurkuma je dnes jednou z nejdůkladněji prozkoumaných rostlin.
Kurkuma kromě krásné žluté barvy a aromatických vlastností skrývá důležitého zabijáka rakovinových buněk v podobě látky zvané kurkumin. Jeho aktivní složkou je enzym kurkuminoid, který podporuje buněčnou apoptózu v nemocných tkáních.
Kromě protirakovinných účinků se kurkuma díky svým vysoce účinným antioxidačním, protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem používá také při trávicích problémech, onemocněních jater, ateroskleróze, osteoartróze a menstruaci.
Kurkuma – působení na zdraví
Může zabránit a zpomalit progresi Alzheimerovy choroby, protože odstraňuje plak usazený v mozku.
Neuvěřitelná data pocházejí ze studií, které prokázaly, že kurkumin má antidepresivní vlastnosti, které jsou mnohem lepší než generické léky.
Je prokázáno, že zpomaluje progresi roztroušené sklerózy, pomáhá odbourávat tuk a je výborným spojencem při hubnutí, ale i v boji proti lupénce a dalším patogenním změnám na kůži.
Stručně řečeno, kurkumin dosahuje více než 150 terapeutických aktivit, včetně antioxidačních, protizánětlivých a protirakovinných vlastností. Na světě neexistuje žádná jiná přírodní složka, která je účinnější při snižování zánětu v těle než kurkuma!
Musíte však zajistit, aby vaše tělo správně využívalo silnou kurkumu. Za tímto účelem se musíte naučit, jak ji konzumovat. Kurkuma je rozpustná v oleji, což znamená, že byste ji měli kombinovat s trochou tuku pro optimální vstřebávání živin! Nejčastěji se připravuje s bio panenským kokosovým olejem nebo extra panenským olivovým olejem.
Denní doporučené množství kurkumy by bylo od 3 g do 10 g (sečtěte přímý příjem a přidání do jídla), časem se může ještě o něco zvýšit. Takže asi 1 čajová lžička kurkumy je doporučený denní příjem pro dospělé. Pro maximální účinek byste měli užívat tento přípravek denně nebo alespoň třikrát týdně.
Starší lidé a děti do 6 let by měli poprvé jednou týdně snížit dávku na polovinu (1/2 čajové lžičky) a poté zvýšit množství na dávku, která jedinci vyhovuje. Pokud kurkuma způsobuje zažívací potíže nebo nežádoucí reakce, poraďte se s lékařem.
Kombinujte kurkumu a černý pepř, abyste maximalizovali jejich účinek. Když se dají dohromady, pepř zvyšuje biologickou dostupnost kurkumy několik tisíckrát!
Neužívejte na lačný žaludek
Pokud bojujete se žlučovými kameny, poraďte se se svým lékařem, než přidáte kurkumu do svého jídelníčku (kurkuma zvyšuje produkci žluči a může váš stav zhoršit)
Nekombinujte ji, s léky proti srážení krve, protože kurkuma také ředí krev.