Květák je velmi zdravý a při správné úpravě také chutný. Musíte jen vědět, jak si ho připravit. A právě proto pro vás máme recept na vynikající květákové kuličky se sýrovou omáčkou, které jednoduše musíte ochutnat. K tomu přidejte ještě kousky kuřecího masa a máte před sebou vynikající jídlo, které vás příjemně zasytí a k tomu je také velmi zdravý, což není vždy samozřejmá kombinace.
Co budete potřebovat?
Recept je velmi jednoduchý a také poměrně rychlý. Nemusíte se obávat, že v kuchyni strávíte celé hodiny. Jednou za čas si jistě užijete i jídlo, ve kterém je pouze trošku masa. Tento recept je skvělým způsobem, jak můžete začít s konzumací květáku. Na pokrm potřebujete:
- květák – 1 ks,
- staré housky – 3 ks,
- starý chléb – pár krajíců,
- petržel – podle chuti,
- vejce – 2 ks,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- kuřecí prsa – 1-2 ks,
- hořčice – podle chuti,
- rozmarýn – podle chuti,
- máslo – 5 dkg,
- mouka – 6 dkg,
- horké mléko – 5 dl,
- sýr trapista – 1 balení.
Pracovní postup
Uvařte si předem květák a nechte ho vychladnout. Potom ho smíchejte s namočenými houskami nebo chlebem (vyberte si pouze jedno nebo druhé). Přidejte nasekanou petržel, vejce, sůl a pepř. Všechno smíchejte a s mokrýma rukama vytvarujte knedlíky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Kuřecí maso nakrájejte, osolte, opepřete, přidejte hořčici a rozmarýn. Přidejte je klidně na plech ke knedlíkům a všechno upečte v troubě, dokud nebudou hotové.
Mezitím si udělejte sýrovou omáčkou. Rozpusťte máslo s moukou a do směsi přidejte horké mléko. Míchejte do hladka a nakonec v hrnci rozpusťte sýr trapista. Dochuťte solí a bílým pepřem. Zapékací misku vymažte šťávou z masa, naskládejte knedlíčky do kruhu a doprostřed dejte maso, omáčku, maso a nakonec vše zalijte sýrovou omáčkou. Vložte znovu do trouby na 200 stupňů a pečte, dokud se vše neprohřeje. Dobrou chuť!
Zdroj: ketkes.com