Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit, že jsou Vánoce. Sice na první pohled vypadají prakticky stejně, ale rozhodně tak nechutnají. Tyto rohlíčky nejsou tak sladké, ale rozhodně si užijete jejich křehkost a vynikající, plnou chuť. Navíc je můžete naplnit tím, na co máte zrovna chuť.
Co budete potřebovat?
Pouhých šest ingrediencí vám postačí k této vynikající snídani nebo pochoutce ke kávě. Nic jiného nepotřebujete, jen běžné surovin. Jestli máte domácí vepřové sádlo, rozhodně ho použijte. Bude chutnat mnohem lépe a také za něj tolik neutratíte.
Na výrobu těchto úžasných rohlíčků potřebujete jen následující věci:
- mouka – 50 dkg,
- vepřové sádlo – 20 dkg,
- sůl – špetka,
- zakysané smetana – 2 ½ dl,
- cukr – 2 lžičky,
- droždí – 2 dkg.
Pracovní postup
Droždí rozmíchejte v zakysané smetaně o pokojové teplotě a nechte chvíli odstát na teplém místě. Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, sůl a rozdrobené sádlo. Potom do směsi přidejte zakysanou smetanu s droždím a všechno důkladně promíchejte. Poté hněťte rukama. Nechte těsto 30 minut odpočívat na teplém místě a potom těsto rozválejte na pomoučeném povrchu s pomocí většího válečku na těsto. Dejte si po ruce také suroviny, které použijete jako náplň do rohlíčků.
Vynikající je náplň z ořechů nebo máku, ale můžete zvolit náplň podle své chuti. K máku přidejte moučkový cukr, mletou skořici a švestková povidla. Ořechy můžete povařit v horkém sladkém mléce 1-2 minuty a dochutit vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a mletou skořicí. Naplněné rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 15 minut. Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: ketkes.com