25.3 C
Czech
Neděle, 1 června, 2025

Lahodné zelí s masem na slaninovém základu: krok za krokem

Tento recept na smažené zelí s masem je skvělou volbou pro rodinné večeře nebo slavnostní příležitosti. Kombinace chutí je vyvážená, a celý pokrm se snadno připravuje.

Reklama

Masová směs

  • 1,5 kg vepřového boku (nebo jiného oblíbeného masa)
  • 10 stroužků česneku
  • 3-4 lžíce sádla nebo jiného tuku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1,5 dl vody

Zelí „na posteli“

  • 150 g uzené slaniny
  • 2 velké červené cibule
  • 1,5 lžičky kmínu
  • 1,5 kg kysaného zelí
  • Čerstvě mletý pepř podle chuti
Shutterstock

Postup Přípravy

Příprava Masové Směsi

Nejprve připravíme maso. Vepřový bok nakrájíme na středně velké plátky a důkladně osolíme. Na pánvi rozehřejeme tuk, v němž krátce osmažíme plátky masa, a to z obou stran. Když maso dostane zlatavou barvu, přidáme nakrájený česnek a společně ho ještě chvíli restujeme. Jakmile česnek uvolní svou vůni, podlijeme maso malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou, dokud není měkké. Během dušení maso pravidelně kontrolujeme a podle potřeby přiléváme trochu vody, aby se nevysušilo.

Příprava Zelí

Mezitím se pustíme do přípravy zelí. Na pánvi opečeme nakrájenou slaninu do křupava. Jakmile je slanina hotová, vyjmeme ji a na stejném tuku orestujeme nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Přidáme kmín a chvíli restujeme, aby se uvolnila jeho charakteristická vůně. Poté na pánev přidáme kysané zelí (pokud je příliš kyselé, můžeme ho propláchnout vodou). Posypeme čerstvě mletým pepřem a zelí necháme dusit, dokud nezměkne.

Shutterstock

Dokončení Jídla

Podušené zelí rovnoměrně rozložíme na dno pekáče a navrch položíme plátky opečeného masa. Pekáč přikryjeme pečicím papírem, který jsme předtím navlhčili, a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Pečeme při ventilátorovém režimu asi 40-45 minut. Poté odstraníme pečicí papír a maso necháme ještě 10-15 minut opékat, aby získalo křupavou kůrku.

Podávání

Hotové jídlo podáváme přímo z pekáče, ideálně s čerstvým chlebem nebo domácími knedlíky. Kombinace kysaného zelí a šťavnatého masa vytvoří harmonii chutí, která nadchne každého gurmána.

Tipy a Variace

  • Místo vepřového boku můžete použít i kuřecí stehna nebo krkovici, která se rovněž dobře hodí k dušenému zelí.
  • Pro jemnější chuť lze kysané zelí nahradit směsí čerstvého bílého zelí a mrkve.
  • Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do zelí trochu čerstvého chilli nebo pálivé papriky.
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Aneta Krejčíková se psychicky zhroutila! Poslední kapkou bylo nastupování do přeplněné tramvaje! Zkolabovala na zastávce!

Aneta Krejčíková, známá česká herečka a maminka dvou dětí, se rozhodla promluvit o svých psychických problémech. V otevřeném rozhovoru se svěřila s tím,

Herecká legenda Gérard Depardieu byl odsouzen za dva případy sexuálního napadení! Jaký trest dostal?

Francouzská herecká legenda Gérard Depardieu se znovu ocitla v centru skandálu, který tentokrát skončil u soudu s jasným verdiktem. V tomto článku se dozvíte, co přesně se stalo během natáčení filmu,

Dáda Patrasová po týdnu na psychiatrii: Smrt milované dcery a závislost na alkoholu ji zlomila! Felix prozradil víc, než chtěl!

V následujícím článku se podíváme na dramatický zvrat v životě Dádiny Patrasové, která skončila v péči psychiatrů. Po týdnu stráveném v nemocnici se objevují otázky,

Dojemný konec příběhu Heleny Zeťové a jejího čtyřnohého mazlíčka! Zemřel Samík! Jak kdysi uvedla, brala ho jako své dítě!

Zpěvačka Helena Zeťová, která tragicky odešla na konci loňského roku, nebyla dlouho sama. Dojemná zpráva o úmrtí jejího milovaného psa Samíka dojala fanoušky i širokou veřejnost

Skandální video obletělo celý svět! Vysocí představitelé, včetně Macrona údajně užívali k…! Byl na stole, odkud ho nenápadně schovali!

Francouzský prezident Emmanuel Macron se opět ocitl v hledáčku ruské propagandy a tentokrát to rozhodně nebylo jen tak ledajaké obvinění. V následujících odstavcích se dozvíte

Nádherný a vynikající jahodový koktejl na horké léto

Mléčné koktejly jsou pro vás jistě vzpomínkou na dětství. Naštěstí si je můžete snadno připravit i ve své kuchyni. V horkém létě si díky jahodovému...

Domácí koláč s jablky a jahodami vám připomene dětství

Domácí dezerty jsou nejlepší a ovocné koláče si užijete hlavně během horkého léta. Jestli máte přístup k domácím jablkům a jahodám, pochutnáte si ještě více....

Rychlá tuňáková omáčka na těstoviny pro zdravou večeři

Vymyslet rychlou večeři pro celou rodinu, která bude hotová za pár minut, není vůbec jednoduché. Hlavně v případě, že už jste zkusili všechny osvědčené recepty...

Nejlepší salát s krabími tyčinkami pod sluncem!

Domácí saláty jsou velmi jednoduché a vždy na ně potřebujete jen pár věcí. Díky tomu se vám většinou vyplatí více než kupované a také...

Plněná bageta s velmi lehkou náplní

Francouzská bageta plněná vynikající náplní patří mezi nejlepší svačiny nebo snídaně, které můžete připravit pro svou rodinu. Navíc se skvěle hodí také na výlety,...

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.