Pizza patří mezi nejoblíbenější pokrmy na světě. Nemusíte pro ni ovšem běžet do nejbližší pizzerie nebo dokonce cestovat do Itálie. Vynikající pizzu si totiž můžete připravit ve své kuchyni. Stačí vám k tomu spolehlivý recept na těsto a kvalitní suroviny, kterými ho nakonec ozdobíte. Dnes vám přinášíme recept nejen na těsto, ale také na chutnou ozdobu.
Co budete potřebovat?
Recepty na pizzu jsou velmi jednoduché, ale mnoho lidí se toho obává. Pravdou je, že to snadno zvládnete, i když nejste v kuchyni jako doma. A pokud se vám poprvé těsto úplně nepodaří, příště již bude dokonalé. Musíte se vždy poučit ze svých chyb. Dnešní těsto je snadné, takže jistě bude chutnat skvěle ihned při prvním pokusu. Na jeho výrobu si připravte:
- mouka – 500 gramů,
- sušené droždí – 7 gramů,
- cukr – 1 lžička,
- sůl – 1 lžička,
- olej – 50 ml,
- vlažná voda – 300 ml.
Na ozdobu:
- rajčatové pyré nebo omáčka – 150 gramů,
- salám na tenké plátky – 200 gramů,
- mozzarella – 200 gramů,
- rajčata – 150 gramů,
- olivy – 50 gramů,
- žlutý sýr – 150 gramů,
- čerstvé listy bazalky.
- houby
Pracovní postup
Do hluboké mísy nasypte mouku, droždí, cukr, sůl, přidejte olej a teplou vodu. Rukama vypracujte těsto. Zabere vám to jen pár minut. Na začátku bude lepivé, ale po 6-7 minutách hnětení se začne formovat a získáte svou typickou strukturu. Poté mísu zakryjte potravinářskou fólií a látkovou utěrkou. Postavte mísu na teplé místo a nechte těsto kynout po dobu 1 hodiny. Velký pekáč vyložte pečicím papírem a přesuňte do něj těsto přímo z mísy.
Rukama těsto roztáhněte po celém povrchu pekáče. Poté na něj naneste asi 150 gramů rajčatového pyré nebo omáčky na pizzu. Přidejte špetku soli. Na celý povrch naskládejte plátky salámu, šunky, mozzarellu na plátky nebo kousky, rajčata, černé olivy, kousky žlutého sýra podle vaší volby a pár čerstvých lístků bazalky. Takto připravenou pizzu vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 25 minut. Poté ji máte hotovou, nechte ji trochu vychladnout a můžete podávat. Dobrou chuť!