Lutenice je známé paprikové koření, které si můžete velmi snadno připravit ve vlastní troubě. Používá se hlavně v srbské, bulharské a makedonské kuchyni. Obvykle se do něj dává více druhů zeleniny (např. rajčata, lilek apod.), ale my vám přinášíme recept na tuto pochoutku, která je speciálně z paprik. Používat ji můžete jako klasickou pomazánku na chleba nebo pro dochucení do různých pokrmů.
Co budete potřebovat?
Na výrobu tohoto konkrétního receptu nepotřebujete příliš surovin. Jestli ji chcete udělat ještě bohatší, můžete do ní přidat také rajčata, cibuli nebo lilek. Základem jsou ovšem kvalitní červené papriky. Právě proto vám přinášíme tuto verzi známého receptu. Připravte si vše potřebné, přidejte pár sklenic na skladování a pusťte se do výroby. Potřebujete:

- červená paprika – 600 gramů,
- česnek – 2 stroužky,
- mořská sůl – podle chuti,
- olivový olej – malé množství,
- mletý černý pepř – podle chuti.
Pracovní postup
Papriky velmi dobře opláchněte pod tekoucí vodou a osušte je. Nakrájejte vše na kostičky (velikost je jen na vás). Důležité je, abyste odstranili všechna semínka a stonky. Zeleninu osolte, zalijte olejem (ideálně olivovým) a nechte směs odstát po dobu asi tří hodin. Potom je rovnoměrně rozložte na velký plech. Troubu předehřejte na pouhých 100 stupňů. Potom snižte teplotu na 50 stupňů, vložte plech s paprikami do trouby a nechte trochu pootevřená dvířka.

V troubě nechte papriky péct asi 4 hodiny. Po upečení můžete papriky rozmixovat mixérem. Tím se zbavíte slupek. Dochuťte směs pepřem, prolisovaným česnekem (nebo česnekovým práškem) a milovníci pálivého jídla mohou přidat trochu feferonky. Nakonec přidejte ještě malé množství olivového oleje a všechno promixujte. Přesuňte všechno do dokonale čistých skleniček. Směs musí být ještě horká. Sklenice uzavřete, otočte dnem vzhůru, zakryjte dekou nebo utěrkou a nechte vychladnout. Skladujte v chladu a užijte si přes zimu vynikající chuť.