Loupáky s mákem jsou tradičním pečivem, které všichni známe ze svého dětství. Jestli se vám po nic stýská, nemusíte ihned běžet do obchodu. Nejen, že je mezi pečivem příliš nepotkáte, ale také jsou poměrně drahé. Místo toho si je upečte ve své kuchyni, pochutnejte si a připomeňte si typickou chuť a nadýchané těsto ze svého mládí. Uvidíte, že i vašim dětem budou velmi chutnat.
Co budete potřebovat?
Na výrobu těsta nepotřebujete nic zvláštního. Vše snadno najdete v každých potravinách a připravíte si kynuté těsto z kostky droždí. Potom už vám postačí jen trochu času a práce, abyste z těsta vytvořili své oblíbené loupáky. Rozhodně nezapomeňte na mák, protože bez něj nebudou chutnat správně. Na výrobu tohoto tradičního pečiva potřebujete:
- hladká mouka – 500 gramů,
- teplé mléko – 250 ml,
- droždí – 1 kostka,
- vejce – 1 ks,
- cukr – 80 gramů,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- sůl – špetka,
- citronová kůra – podle chuti,
- máslo – 100 gramů,
- prášek do pečiva – ½ balíčku,
- rum – trochu,
- mák – podle potřeby,
- vejce na potření těsta.
Pracovní postup
V misce si rozmíchejte teplé mléko, cukr, lžíci mouky a droždí. Nechte kvásek aktivovat. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vejce, zbytek mléka, měkké máslo, zbytek cukru a aktivovaný kvásek. Do těsta přidejte také rum a citronovou kůru. Záleží pouze na vás, kolik rumu a citronu do těsta přidáte, ale nemusí toho být příliš mnoho. Z této směsi vypracujte homogenní těsto. Vypracujte ho rukama, zakryjte utěrkou a nechte chvíli kynout.
Poté těsto rozválejte na pomoučeném povrchu a rozdělte na jednotlivé části. Vyválejte těsto a zamotejte ho do tvaru rohlíku. Rozložte všechny na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout na teplém místě. Poté všechny kousky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pečte dozlatova. Počkejte, dokud nebude těsto hotové, vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Potom se do nich můžete zakousnout.