Správný letní dezert by měl být chutný, lehký, nadýchaný a plný ovoce. A také jednoduchý a rychle hotový, protože kdo by chtěl v tak krásném počasí trávit celý den v kuchyni? Naštěstí existuje recept na báječný dort, který splňuje všechny výše uvedené podmínky, a navíc ho připravíte během třiceti minut. Co budete potřebovat?
- 300 g jahod
- 100 g sušenek
- 400 g přírodního jogurtu bez přísad
- 1,5–2 tabulky bílé čokolády
- 10 g želatiny v prášku
- 50 ml vody
Nejprve připravte želatinu
Nejprve nasypte želatinu do misky a důkladně promíchejte se studenou vodou. Postupujte podle návodu na obalu, aby vám želatina hezky ztuhla. Jahody dobře omyjte a nakrájejte je na tenké plátky. Vezměte hlubokou mísu s oválným dnem a vyložte ji potravinářskou folií. Plátky jahod rovnoměrně rozprostřete na spodní i boční stranu misky. Zbytek odložte stranou.
Následně si připravte krém. Čokoládu nalámejte na menší kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Když je tekutá, promíchejte ji s jogurtem. Pokud se vám krém zdá málo sladký, přidejte do něj ještě trochu moučkového cukru. Želatinu, kterou jste před chvílí rozmíchali ve vodě, zahřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Za žádných okolností se nesmí vařit, jinak ztratí své tužicí schopnosti.
Vrstvěte jahody, krém a sušenky
Rozpuštěnou želatinu nalijte do krému a vše důkladně promíchejte. A to je vše! Pak už stačí jen nanést vrstvu krému na jahody, kterými jste předtím vyložili misku, a na něj poklást vrstvu sušenek. Použít můžete jakékoliv suché sušenky, které máte rádi. Na sušenky opět naneste vrstvu krému a na ní jahody a opakujte, dokud vám zbývají ingredience.
Myslete na to, že úplně nejvrchnější vrstva by měla být tvořená sušenkami, aby dezert dobře stál. Hotový dort vložte do lednice alespoň na tři hodiny, aby pořádně ztuhnul. Pak ho i s miskou opatrně překlopte na tác nebo na talíř, odstraňte potravinářskou folii a už můžete servírovat.