Reklama
4 C
Czech
Sobota, 21 prosince, 2024

Provensálské zelí? Takovou zelnou dobrotu jste ještě nejedli!

Reklama

Křupavé a lehce pikantní, přesně takhle má chutnat provensálské zelí. Recept z Francie lze ještě přiostřit s pomocí feferonky, v tom případě ale není takový pokrm vhodný pro děti. Originálně připravená zelenina se hodí jako příloha, salát nebo svačinka k čerstvému pečivu. Výhodou je, že je zelí hotové během chvilky, stačí poté počkat několik hodin, aby se uleželo a vrhnout se s vidličkou na něj! Uvidíte, že z chladničky zmizí rychlostí blesku.

Reklama
https://ohlyad-dnya.pro/

Ingredience

Co budete na přípravu delikátního provensálského zelí potřebovat? Připravte si:

  • hlávka zelí – ½ ks
  • mrkev – 1 ks
  • česnek – 5-6 stroužků
  • sůl – ½ lžíce
  • cukr – ½ lžíce
  • voda – 0,5 l
  • ocet 8-9 % – 30 ml
  • pepř celý – 5 ks
  • bobkový list – 2 ks

Postup vaření

Vyberte kvalitní čerstvou hlávku zelí, vrchní listy odstraňte a pomocí ostrého nože na prkénku opatrně hlávku rozdělte na dvě poloviny. Recept počítá s polovinou, případně zvyšte množství ostatních ingrediencí a zpracujte celou hlávku najednou. Pomocí nože nakrájejte zelí na větší kusy nebo proužky, nemusí být krájené najemno nebo strouhané na struhadle.

Mrkev oškrábejte a omyjte, nakrájejte na plátky nebo nastrouhejte na struhadle s největšími oky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Nyní si připravte čistou zavařovací sklenici, můžete ji před použitím prolít vařící vodou z rychlovarné konvice, aby byla zbavená jakýchkoli nežádoucích patogenů.

Do sklenice vyskládejte zelí, mrkev a česnek, nemusíte zeleninu stlačovat, aby zbylo místo ještě na nálev. Ten si připravte z vody, soli, cukru a koření, vše vložte do hrnce a přiveďte k varu, poté směs povařte několik minut a vypněte plotýnku. Na závěr přidejte ocet, důkladně promíchejte lžící a opatrně nálev vlijte do sklenice se zeleninou.

Zavařovací sklenici přikryjte a nechte zelí vychladnout při pokojové teplotě. Poté uzavřete víčkem a uložte do chladničky. Zelí se může podávat okamžitě, chlazené chutná ještě lépe. Milovníci pálivých chilli nebo feferonek je mohou přidat do sklenice před zalitím nálevem. Takto připravené zelí vydrží v chladničce asi 10 dní.

Zdroj: ohlyad-dnya.pro 

Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Lahodné rohlíčky podle receptu našich babiček

Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit,...

4 domácí masky pro dokonale zdravou a krásnou pleť

Pleťové masky jsou skvělou možností, jak si odpočinout po náročném dni, trochu o sebe pečovat a ještě podpořit zdraví své pokožky. Káva je skvělou...

Úžasné zeleninové závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také...

Jednoduchý trik proti popraskané pokožce na nohou!

Rozpraskané paty nebo obecně pokožka na chodidlech není vůbec nic příjemného. Navíc po nějaké době tento problém není jen nevzhledný, ale také bolestivý. Budete...

Sladká pěna z manga je zdravý a velmi chutný dezert

Mango patří mezi nejsladší a nejoblíbenější exotické druhy ovoce. V Čechách ho snadno najdete v obchodě, ale doma musíte počkat, až vám správně dozraje. Jedině tak...

Klasický francouzský krém pro domácí sladké pečivo

Hutný a zároveň jemný krém podle francouzského receptu je jeden z nejlepších, které můžete používat u domácího pečiva. Jakmile budete mít v plánu si udělat sladké...

Klasické babiččiny buchty s vlašskými ořechy jsou nejlepší!

Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit...

Domácí sušenky z jablek a skořice se stanou hitem letošního podzimu

Podzimní období přímo volá po sezónních surovinách a voňavém koření. Jablka a skořice jsou nesmrtelná kombinace, kterou můžete zpracovat mnoha způsoby. V dnešním receptu je...

Plněné taštičky naslano jsou ta nejlepší svačina nebo lehká večeře!

Hledáte jednoduchý recept na večeři, kterou připravíte za pár minut a naplníte si žaludek? Jestli milujete tousty, tak vám tento recept bude chutnat. Zaplatíte...

Brambory à la carbonara jako rychlý a chutný oběd

Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si...
Reklama
Reklama

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.