Křupavé a lehce pikantní, přesně takhle má chutnat provensálské zelí. Recept z Francie lze ještě přiostřit s pomocí feferonky, v tom případě ale není takový pokrm vhodný pro děti. Originálně připravená zelenina se hodí jako příloha, salát nebo svačinka k čerstvému pečivu. Výhodou je, že je zelí hotové během chvilky, stačí poté počkat několik hodin, aby se uleželo a vrhnout se s vidličkou na něj! Uvidíte, že z chladničky zmizí rychlostí blesku.
Ingredience
Co budete na přípravu delikátního provensálského zelí potřebovat? Připravte si:
- hlávka zelí – ½ ks
- mrkev – 1 ks
- česnek – 5-6 stroužků
- sůl – ½ lžíce
- cukr – ½ lžíce
- voda – 0,5 l
- ocet 8-9 % – 30 ml
- pepř celý – 5 ks
- bobkový list – 2 ks
Postup vaření
Vyberte kvalitní čerstvou hlávku zelí, vrchní listy odstraňte a pomocí ostrého nože na prkénku opatrně hlávku rozdělte na dvě poloviny. Recept počítá s polovinou, případně zvyšte množství ostatních ingrediencí a zpracujte celou hlávku najednou. Pomocí nože nakrájejte zelí na větší kusy nebo proužky, nemusí být krájené najemno nebo strouhané na struhadle.
Mrkev oškrábejte a omyjte, nakrájejte na plátky nebo nastrouhejte na struhadle s největšími oky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Nyní si připravte čistou zavařovací sklenici, můžete ji před použitím prolít vařící vodou z rychlovarné konvice, aby byla zbavená jakýchkoli nežádoucích patogenů.
Do sklenice vyskládejte zelí, mrkev a česnek, nemusíte zeleninu stlačovat, aby zbylo místo ještě na nálev. Ten si připravte z vody, soli, cukru a koření, vše vložte do hrnce a přiveďte k varu, poté směs povařte několik minut a vypněte plotýnku. Na závěr přidejte ocet, důkladně promíchejte lžící a opatrně nálev vlijte do sklenice se zeleninou.
Zavařovací sklenici přikryjte a nechte zelí vychladnout při pokojové teplotě. Poté uzavřete víčkem a uložte do chladničky. Zelí se může podávat okamžitě, chlazené chutná ještě lépe. Milovníci pálivých chilli nebo feferonek je mohou přidat do sklenice před zalitím nálevem. Takto připravené zelí vydrží v chladničce asi 10 dní.
Zdroj: ohlyad-dnya.pro