Provensálské zelí? Takovou zelnou dobrotu jste ještě nejedli!

Křupavé a lehce pikantní, přesně takhle má chutnat provensálské zelí. Recept z Francie lze ještě přiostřit s pomocí feferonky, v tom případě ale není takový pokrm vhodný pro děti. Originálně připravená zelenina se hodí jako příloha, salát nebo svačinka k čerstvému pečivu. Výhodou je, že je zelí hotové během chvilky, stačí poté počkat několik hodin, aby se uleželo a vrhnout se s vidličkou na něj! Uvidíte, že z chladničky zmizí rychlostí blesku.

https://ohlyad-dnya.pro/

Ingredience

Co budete na přípravu delikátního provensálského zelí potřebovat? Připravte si:

  • hlávka zelí – ½ ks
  • mrkev – 1 ks
  • česnek – 5-6 stroužků
  • sůl – ½ lžíce
  • cukr – ½ lžíce
  • voda – 0,5 l
  • ocet 8-9 % – 30 ml
  • pepř celý – 5 ks
  • bobkový list – 2 ks

Postup vaření

Vyberte kvalitní čerstvou hlávku zelí, vrchní listy odstraňte a pomocí ostrého nože na prkénku opatrně hlávku rozdělte na dvě poloviny. Recept počítá s polovinou, případně zvyšte množství ostatních ingrediencí a zpracujte celou hlávku najednou. Pomocí nože nakrájejte zelí na větší kusy nebo proužky, nemusí být krájené najemno nebo strouhané na struhadle.

Mrkev oškrábejte a omyjte, nakrájejte na plátky nebo nastrouhejte na struhadle s největšími oky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Nyní si připravte čistou zavařovací sklenici, můžete ji před použitím prolít vařící vodou z rychlovarné konvice, aby byla zbavená jakýchkoli nežádoucích patogenů.

Do sklenice vyskládejte zelí, mrkev a česnek, nemusíte zeleninu stlačovat, aby zbylo místo ještě na nálev. Ten si připravte z vody, soli, cukru a koření, vše vložte do hrnce a přiveďte k varu, poté směs povařte několik minut a vypněte plotýnku. Na závěr přidejte ocet, důkladně promíchejte lžící a opatrně nálev vlijte do sklenice se zeleninou.

Zavařovací sklenici přikryjte a nechte zelí vychladnout při pokojové teplotě. Poté uzavřete víčkem a uložte do chladničky. Zelí se může podávat okamžitě, chlazené chutná ještě lépe. Milovníci pálivých chilli nebo feferonek je mohou přidat do sklenice před zalitím nálevem. Takto připravené zelí vydrží v chladničce asi 10 dní.

Zdroj: ohlyad-dnya.pro