Pracny jsou ořechové sušenky, které zná z dětství nejspíš každý z nás. Křupavé těsto, které se rozplývá v ústech je jedním z druhů cukroví, které nesmí o Vánocích chybět na stole. Mnoho lidí je již nedělá, ale to je velká chyba. Představíme vám jednoduchý recept, podle kterého se dočkáte vynikajících sušenek. A připomenete si chuť svého dětství.
Co budete potřebovat?
Na výrobu sušenek je zapotřebí pár základních surovin. Připravte si 2 šálky mouky, 1 plechovku kondenzovaného mléka (musí být vařené), 2 vejce, 120 gramů cukru krystal, 100 gramů másla, 100 gramů ořechů (podle chuti), 2 lžíce oleje (na vymazání formy), 1/3 lžičky jedlé sody, 1/3 lžičky octa a špetku soli. Nic jiného potřebovat nebudete a získáte mnoho vynikajících sušenek.
Pracovní postup
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Potom ho utřete s cukrem a solí. Vejce rozklepněte a přidejte do máslové směsi. Potom přidejte jednou sodu s octem a důkladně promíchejte. Přidejte mleté oříšky. Přidejte postupně prosátou mouku. Začněte s hnětením těsta a pokračujte, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí. Těsto musí být pružné. Formu na pečení vymažte olejem.
Mokrýma rukama odtrhávejte malé kousky těsta a vkládejte je do jednotlivých formiček na pracny. Pečte v předehřáté troubě, dokud nebudou sušenky hotové. Nerovné okraje sušenek můžete odstranit nožem, abyste je mohli dobře slepit k sobě. Potom polovinu sušenek naplňte vařeným kondenzovaným mlékem a slepte je k sobě. Nechte 20-30 minut odstát a můžete podávat.
Tradiční druhy cukroví, které vám doma nesmí chybět
Každá země má vlastní seznam tradičního cukroví, které by nemělo chybět v žádné rodině během vánočních svátků. U nás se ke klasice řadí perníčky, vanilkové rohlíčky, linecké cukroví nebo vosí hnízda. Každý z těchto druhů cukroví můžete udělat na stovky způsobů a každá rodina má vlastní recepty. Vyzkoušet ale můžete také moderní cukroví s krémem nebo polevou.
Zdroj: ohlyad-dnya.net.ua