Recept na zapékané brambory se spoustou cibule

Zapékané brambory jsou velmi oblíbeným pokrmem. Na léto to možná není úplně ideální, ale pro chladnější dny nebo zimní období je tento pokrm naprosto dokonalý. Najdete v něm brambory, slaninu i cibuli, což je naprosto dokonalá kombinace. A všechno hodíte do trouby, takže s jídlem není téměř žádná práce a můžete ho připravit i ve větším množství. Přidejte k tomu pečené nebo smažené maso a máte úžasnou přílohu.

Reklamy

Co budete potřebovat?

Pro někoho bude tento pokrm jen přílohou, ale můžete si ho dát i jako samostatné jídlo. Zapékané brambory se slaninou jsou poměrně syté a tučné, takže vám poslouží také jako samostatná večeře. Nepotřebujete téměř žádné suroviny, takže je i levný. Jestli máte domácí slaninu, jídlo bude ještě lahodnější a také o něco zdravější. A najdete bramborové jídlo, které vám bude velmi chutnat. Na jeho přípravu potřebujete:

  • brambory – 2 kg,
  • cibule – 3-4 ks,
  • sůl – podle chuti,
  • uzená slanina – 6 plátků,
  • olej – podle potřeby.
Shutterstock

Pracovní postup

V první řadě si připravte pekáč o velikosti 25 x 35 cm (nebo s podobným rozměrem) a nalijte do něj trochu oleje. Nezapomeňte potřít také stěny pekáče, aby se brambory nepřipekly k povrchu. Polovinu oškrábaných brambor nakrájených na plátky rozložte na dno zapékací formy. Cibuli očistěte a nakrájejte je na silnější plátky. Naskládejte je v jedné vrstvě na brambory a na ně rozložte druhou polovinu nakrájených a očištěných brambor.

Reklamy

Nakonec brambory ochuťte solí a nakrájejte slaninu na středně silné plátky. Rozložte ji na brambory. Troubu rozehřejte na 180 stupňů a pečte po dobu 30 minut. Poté odložte slaninu stranou na talíř a pekáč s bramborami vložte zpět do trouby na dalších 30 minut. Nakonec brambory vyndejte, naservírujte na talíř a na vršek položte jeden kousek opečené slaniny. Tento pokrm můžete klidně použít jako zajímavý pokrm nebo přílohu. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: ketkes.com