Zapékané brambory jsou velmi oblíbeným pokrmem. Na léto to možná není úplně ideální, ale pro chladnější dny nebo zimní období je tento pokrm naprosto dokonalý. Najdete v něm brambory, slaninu i cibuli, což je naprosto dokonalá kombinace. A všechno hodíte do trouby, takže s jídlem není téměř žádná práce a můžete ho připravit i ve větším množství. Přidejte k tomu pečené nebo smažené maso a máte úžasnou přílohu.
Co budete potřebovat?
Pro někoho bude tento pokrm jen přílohou, ale můžete si ho dát i jako samostatné jídlo. Zapékané brambory se slaninou jsou poměrně syté a tučné, takže vám poslouží také jako samostatná večeře. Nepotřebujete téměř žádné suroviny, takže je i levný. Jestli máte domácí slaninu, jídlo bude ještě lahodnější a také o něco zdravější. A najdete bramborové jídlo, které vám bude velmi chutnat. Na jeho přípravu potřebujete:
- brambory – 2 kg,
- cibule – 3-4 ks,
- sůl – podle chuti,
- uzená slanina – 6 plátků,
- olej – podle potřeby.
Pracovní postup
V první řadě si připravte pekáč o velikosti 25 x 35 cm (nebo s podobným rozměrem) a nalijte do něj trochu oleje. Nezapomeňte potřít také stěny pekáče, aby se brambory nepřipekly k povrchu. Polovinu oškrábaných brambor nakrájených na plátky rozložte na dno zapékací formy. Cibuli očistěte a nakrájejte je na silnější plátky. Naskládejte je v jedné vrstvě na brambory a na ně rozložte druhou polovinu nakrájených a očištěných brambor.
Nakonec brambory ochuťte solí a nakrájejte slaninu na středně silné plátky. Rozložte ji na brambory. Troubu rozehřejte na 180 stupňů a pečte po dobu 30 minut. Poté odložte slaninu stranou na talíř a pekáč s bramborami vložte zpět do trouby na dalších 30 minut. Nakonec brambory vyndejte, naservírujte na talíř a na vršek položte jeden kousek opečené slaniny. Tento pokrm můžete klidně použít jako zajímavý pokrm nebo přílohu. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: ketkes.com