Češi jsou národem okurkářů, recepty na zavařované okurky se v rodinách tradičně dědí a milovníci této zavařované zeleniny nedají na své domácí výrobky dopustit. Doma vypěstované okurky se nakládají do nálevů a zavařují, což je proces, který trvá dlouhé hodiny. I proto je dobré vyzkoušet tip na rychlé zavaření, který nepřipomíná klasický postup, ba ani ukládání ve stylu rychlokvašek. Jak rychle zavařit okurky, které budou stejně dobré jako podle klasického receptu?
Ingredience
Co budete na přípravu rychlých okurek potřebovat? Ideálně si připravte 3litrové zavařovací sklenice, kromě nich budete potřebovat:
- sůl – 2 lžíce
- cukr – 5 lžic
- kyselina citronová – 1½ lžičky
- kopr – svazek
- křen – 1 kořen
- česnek – 2 stroužky
- pepř – 2-3 kuličky
- listy rybízu – 2 ks
- bobkový list
Postup přípravy
Zavařovací sklenice dokonale vymyjte pomocí běžného čisticího prostředku, vydezinfikujte prolitím vařící vody z rychlovarné konvice. Tímto způsobem se dokonale zlikvidují veškeré patogeny, k tomu se zjistí, zda sklo není naprasklé nebo porušené.
Nyní si připravte zeleninu, omyjte kopr, oloupejte křen a nakrájejte jej na plátky. Stroužky česneku zbavte slupek, rybízové listy taktéž omyjte. Okurky dokonale omyjte pomocí kartáčku od hlíny a nečistot, propláchněte pod tekoucí vodou.
Veškerou zeleninu a koření vložte do zavařovací sklenice, poté vložte omyté okurky. Zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut odstát. Tuto vodu vylijte a opět zalijte vroucí vodou, nechte zase odstát sklenici s okurkami asi 15 minut. Připravte si hrnec, do kterého vylijte vodu.
Zapněte plotýnku, vodu z okurek v hrnci přiveďte k varu, následně přidejte sůl, cukr a kyselinu citronovou. Tímto nálevem zalijte okurky, zavíčkujte a nechte vychladnout. Uložte do temna a chladu, konzumujte jako přílohu k tradičním pokrmům, používejte na ozdobu na chlebíčky a masové mísy nebo jezte samotné.
Zdroj: ohlyad-dnya.pro