Klasické recepty mají své kouzlo. Jestli si jednou za čas chcete znovu užít svou oblíbenou chuť z dětství a zároveň ji možná představit i vlastním dětem, můžete zkusit tento recept. Pochutnáte si díky tomu na tradičním ořechovém dortu, který připravovaly již naše babičky. Jde o velmi starý recept, ale stále přináší velké množství chutí a trochu nostalgie.
Co budete potřebovat?
Staré recepty se většinou spokojí jen s tím, co máte běžně doma a používáte to při pečení. Tento seznam není jiný. Postačí vám jen pár věcí, které máte běžně v kuchyni a všechny jsou velmi levné. Jestli máte možnost sehnat domácí vlašské ořechy, bude to pro vás nejlepší, protože v obchodě jsou poměrně drahé. Ale jinak za zbytek ingrediencí dáte jen pár korun. Potřebujete:
- mouka – 50 g,
- cukr – 150 g,
- máslo – 150 g,
- vlašské ořechy – 50 g,
- vaječné bílky – 4 ks.
Na žloutkovou část:
- vaječné žloutky – 4 ks,
- moučkový cukr – 100 g,
- vanilkový cukr – 2 balíčky.
Na krém:
- mléko – 100 ml,
- cukr – 1 lžíci,
- máslo – 50 g,
- cukr – 100 g,
- čokoláda – 100 g,
- vanilkový cukr – 2 balíčky,
- mleté vlašské ořechy – 100 g.
Pracovní postup
Výroba dortu je velmi jednoduchá. Oddělte si žloutky a bílky. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem. Poté do něj přidejte mleté vlašské ořechy a prosátou mouku. Nakonec přidejte také vyšlehané bílky a opatrně promíchejte, aby se obě části směsi pojily. Tuto směs nalijte do vhodné formy a vložte ji do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte po dobu 15 minut. Mezitím žloutky vyšlehejte s cukrem. Až bude piškot napůl upečený, vyndejte ho z trouby.
Žloutkovou směs nalijte na připravený piškot a vraťte vše do trouby na hodinu při teplotě 100 stupňů. Mezitím uvařte mléko, přidejte cukr, máslo, mleté vlašské ořechy a nasekanou čokoládu. Až budete mít dort upečený, tuto čokoládovou směs s ořechy nalijte rovnoměrně na jeho povrch. Přidejte ještě další nasekané vlašské ořechy jako ozdobu a počkejte, až všechno vychladne a ztuhne. Uvidíte, že vám úžasná chuť tohoto dezertu připomene vaše dětství.
Zdroj: mojakuhinja.net