Reklama
-0.5 C
Czech
Sobota, 8 února, 2025

Tradiční recept na vynikající vánočku s mákem

Reklama

Vánočka je typickým pečivem pro podzimní a zimní období. Čím blíž jsou vánoční svátky, tím se také blíží období vánoček. Upéct si je můžete velmi snadno ve své kuchyni, a to hned dva kousky při jediném pečení. Postup je trochu dlouhý, ale velmi jednoduchý. A nakonec si pochutnáte na velmi jemné a nadýchané vánočce. S tímto receptem toho dosáhnete.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na vánočku nepotřebujete nic zvláštního, jen si připravte dost času. Vršek můžete zasypat mákem nebo rozinkami. To je čistě na vás. Jen myslete na samotný postup, protože to je velmi důležité pro správné kynutí těsta. Na základní směs potřebujete:

  • hladká mouka – 600 g,
  • voda – 400 ml,
  • sušené droždí – 10 g
Shutterstock

Na konečné těsto:

  • univerzální mouka – 400 g,
  • voda – 80 ml,
  • sůl – 15 g,
  • cukr krystal – 70 g,
  • rozpuštěné máslo – 25 g,
  • vejce – 1 ks.

Na potření vánočky:

  • vaječný žloutek – 1 ks,
  • smetana – 1 lžička.

Na ozdobu:

  • mák – 3 lžíce.
Shutterstock

Pracovní postup

Smíchejte vodu, mouku a droždí. Zakryjte směs a nechte ji kynout na teplém místě asi 2 hodiny, dokud nebude mít trojnásobný objem. Tento základ smíchejte se zbytkem surovin v kuchyňském robotu. Míchejte vše na nízkou rychlost asi 2 minuty. Zakryjte těsto a nechte ho kynout po dobu dalších 45 minut. Musíte počkat, dokud nebude mít dvojnásobný objem. Až budete mít těsto pořádně vykynuté, můžete ho rozdělit na šest nebo osm stejných kousků.

Každý z nich vytvarujte do stejně dlouhých proužků. Zakryjte je a nechte odpočívat dalších 20 minut. Na pomoučené pracovní desce udělejte dvě vánočky, každou ze tří nebo čtyř pramenů. To je velká výhoda, protože budete mít hotové hned dvě vánočky při jednom snažení. Vršek vánoček potřete rozšlehaným vejcem a nakonec vršek zasypte mákem. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Menší vánočky pečte 20 minut a větší pečte 25-30 minut. Dobrou chuť!

Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Lahodné rohlíčky podle receptu našich babiček

Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit,...

4 domácí masky pro dokonale zdravou a krásnou pleť

Pleťové masky jsou skvělou možností, jak si odpočinout po náročném dni, trochu o sebe pečovat a ještě podpořit zdraví své pokožky. Káva je skvělou...

Úžasné zeleninové závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také...

Jednoduchý trik proti popraskané pokožce na nohou!

Rozpraskané paty nebo obecně pokožka na chodidlech není vůbec nic příjemného. Navíc po nějaké době tento problém není jen nevzhledný, ale také bolestivý. Budete...

Sladká pěna z manga je zdravý a velmi chutný dezert

Mango patří mezi nejsladší a nejoblíbenější exotické druhy ovoce. V Čechách ho snadno najdete v obchodě, ale doma musíte počkat, až vám správně dozraje. Jedině tak...

Klasický francouzský krém pro domácí sladké pečivo

Hutný a zároveň jemný krém podle francouzského receptu je jeden z nejlepších, které můžete používat u domácího pečiva. Jakmile budete mít v plánu si udělat sladké...

Klasické babiččiny buchty s vlašskými ořechy jsou nejlepší!

Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit...

Domácí sušenky z jablek a skořice se stanou hitem letošního podzimu

Podzimní období přímo volá po sezónních surovinách a voňavém koření. Jablka a skořice jsou nesmrtelná kombinace, kterou můžete zpracovat mnoha způsoby. V dnešním receptu je...

Plněné taštičky naslano jsou ta nejlepší svačina nebo lehká večeře!

Hledáte jednoduchý recept na večeři, kterou připravíte za pár minut a naplníte si žaludek? Jestli milujete tousty, tak vám tento recept bude chutnat. Zaplatíte...

Brambory à la carbonara jako rychlý a chutný oběd

Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si...
Reklama
Reklama

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.