Vánočka je typickým pečivem pro podzimní a zimní období. Čím blíž jsou vánoční svátky, tím se také blíží období vánoček. Upéct si je můžete velmi snadno ve své kuchyni, a to hned dva kousky při jediném pečení. Postup je trochu dlouhý, ale velmi jednoduchý. A nakonec si pochutnáte na velmi jemné a nadýchané vánočce. S tímto receptem toho dosáhnete.
Co budete potřebovat?
Na vánočku nepotřebujete nic zvláštního, jen si připravte dost času. Vršek můžete zasypat mákem nebo rozinkami. To je čistě na vás. Jen myslete na samotný postup, protože to je velmi důležité pro správné kynutí těsta. Na základní směs potřebujete:
- hladká mouka – 600 g,
- voda – 400 ml,
- sušené droždí – 10 g

Na konečné těsto:
- univerzální mouka – 400 g,
- voda – 80 ml,
- sůl – 15 g,
- cukr krystal – 70 g,
- rozpuštěné máslo – 25 g,
- vejce – 1 ks.
Na potření vánočky:
- vaječný žloutek – 1 ks,
- smetana – 1 lžička.
Na ozdobu:
- mák – 3 lžíce.

Pracovní postup
Smíchejte vodu, mouku a droždí. Zakryjte směs a nechte ji kynout na teplém místě asi 2 hodiny, dokud nebude mít trojnásobný objem. Tento základ smíchejte se zbytkem surovin v kuchyňském robotu. Míchejte vše na nízkou rychlost asi 2 minuty. Zakryjte těsto a nechte ho kynout po dobu dalších 45 minut. Musíte počkat, dokud nebude mít dvojnásobný objem. Až budete mít těsto pořádně vykynuté, můžete ho rozdělit na šest nebo osm stejných kousků.
Každý z nich vytvarujte do stejně dlouhých proužků. Zakryjte je a nechte odpočívat dalších 20 minut. Na pomoučené pracovní desce udělejte dvě vánočky, každou ze tří nebo čtyř pramenů. To je velká výhoda, protože budete mít hotové hned dvě vánočky při jednom snažení. Vršek vánoček potřete rozšlehaným vejcem a nakonec vršek zasypte mákem. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Menší vánočky pečte 20 minut a větší pečte 25-30 minut. Dobrou chuť!