Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také ve své kuchyni a udělat si radost s tímto jídlem. Kromě rýžového papíru na zabalení potřebujete jen pár věcí a zaručeně si pochutnáte. Dnešní recept je ideální pro vegetariány, protože neobsahuje žádné maso.
Co budete potřebovat?
Zeleninové závitky chutnají úžasně, i když na ně nepotřebujete téměř nic. Nemusíte do nich dávat mnoho různých surovin. Postačí vám jen dva druhy zeleniny, vajíčka a sůl. Můžete přidat i své oblíbené koření, ale následující ingredience vám naprosto stačí pro nejlepší chuť těchto závitků.
Na výrobu si kupte hlavně rýžový papír, ale také:
- mrkev – 1 ks,
- zelí – 1 hrnek,
- sůl – ½ lžičky,
- rýžový papír pro jarní závitky,
- rostlinný olej – 1 lžíce,
- vejce – 2 ks.
Pracovní postup
Zelí i mrkev si jemně nastrouhejte a vložte do mísy. Zeleninu posypte solí a důkladně promíchejte. Tuto směs nechte 5-10 minuto odpočívat. Během této doby zelenina uvolní šťávu a také změkne i bez vaření nebo dušení. Poté z ní vymačkejte veškerou přebytečnou tekutinu. Rýžový papír ponořte na několik vteřin do teplé vody, aby změkl a mohli jste s ním pracovat. Do vody pokládejte listy papíru jednotlivě, protože jinak se vám přilepí k sobě a nebudete je moci použít.
Malou část mrkve a zelí položte doprostřed každého rýžového papíru. Přeložte strany papíru a pevně ho srolujte, aby vám vznikl závitek. Poté si připravte pánev a zahřejte v ní malé množství oleje. Každý závitek namočte do rozšlehaných vajec a poté osmažte na pánvi, dokud nebude vejce hotové. Díky této vaječné krustě budou závitky velmi příjemně křupavé a také sytější. Podávejte je teplé se svou oblíbenou omáčkou. Skvěle chutná sweet chilli, ale výběr je pouze na vás. Dobrou chuť!