V potravinách dnes najdete úplně všechno. Většina z nás si vše koupí a doma připravujeme minimální množství pokrmů. Pravdou je, že si můžete doma vyrobit i domácí šunku, která bude chutnat skvěle a zaručeně bude zdravější, než kupovaná šunka. Poradíme vám, jak připravit tuto dobrotu a potěšit všechny milovníky masa ze své rodiny.
Co budete potřebovat?
Víte, co je největší výhodou domácí šunky? To je jednoduché. Na výrobu potřebujete jen pár surovin a připravíte si velké množství vynikající šunky. Na výrobu podle tohoto receptu potřebujete jen 1,5 kg vepřového masa, 110 gramů soli, 1 litr vody a koření podle své chuti. Použít můžete nové koření, sušené feferonky, celý černý pepř a další.
Pracovní postup
Do litru čisté vody vložte sůl a koření, kterým chcete maso ochutit. Zapněte oheň a přiveďte vodu k varu. Potom plemen vypněte a nechte vychladnout. Poté vezměte injekční stříkačku a maso ze všech stran obalte vzniklým lákem.
Nakrájené maso vložte do mísy, zalijte zbytkem láku, zamotejte nití a odložte na tři dny na chladné místo. Jednou denně maso otočte, aby bylo rovnoměrně osolené.
Osolenou šunku pevněji srolujte a svažte provázkem nebo zabalte do potravinářské fólie. Poté ohřejte vodu na 85 stupňů a vložte do ní šunku. Snižte plamen a vařte asi 2 hodiny. Neustále kontrolujte, zde je teplota mezi 78 a 80 stupni. Díky tomu získáte šťavnatou šunku. K tomu budete potřebovat kulinářský teploměr na maso, který vám s tím pomůže.
Konečné kroky celého procesu
Hotovou šunku vyndejte a opláchněte horkou a potom studenou vodou. Nechte vychladnout přes noc do lednice, aby se šťáva a sůl oddělily. Potom můžete kousek šunky ochutnat.
Možná bude příliš slaná, ale ráno bude mít šunka úplně jinou chuť. Jakmile bude šunka odležená, můžete ji skladovat v lednici tři až čtyři dny, protože sůl bude působit jako konzervant.
Zdroj: receptydoma.top