Jídelníček hraje zásadní roli ve zdraví, existují dokonce potraviny, které pomáhají léčit nebo zmírňovat některé neduhy, zejména záněty, přirozeným způsobem. Vhodně zvolené pokrmy jsou lékem na srdeční choroby a artritidu, ale také snižují riziko rozvoje Alzheimera. A jakým potravinám se naopak vyhnout, aby nedocházelo k zánětům, které oslabují imunitu? Zejména těm s vysokým obsahem cukrů a tuků, naopak se hodí zařadit tyto ze seznamu, který sestavili experti.
1. Tučné ryby
Losos, tuňák a sardinky s obsahem omega-3 mastných kyselin snižují záněty, musí ale být připravovány na páře či na grilu.
2. Celozrnné výrobky
Celozrnné potraviny obsahují velké množství vlákniny, která napomáhá snižování zánětů těle, navíc celá zrna jsou zdravější než zpracovaná, samozřejmě v případě, že neobsahují přidaný cukr.
3. Tmavě zelená listová zelenina
Proti zánětům účinně bojuje vitamín E, který je obsažený v tmavě zelené zelenině, například ve špenátu nebo brokolice, vhodná je také další brukvovitá zelenina.
4. Ořechy
Jsou zdrojem zdravých protizánětlivých tuků, vitamínů, minerálů a antioxidantů, k tomu kyseliny alfa-linolové, látek, které se snadno se zánětem vypořádají.
5. Sója
Přidání sójového mléka a tofu do jídelníčku je nadmíru zdravé, protože sója obsahuje účinné isoflavony.
6. Nízkotučné mléčné výrobky
Bílý jogurt je ideální pro každého, obsahuje vitamín D a vápník, navíc probiotika pro zlepšení stavu střev. Namísto tučných mléčných výrobků je vhodné volit méně tučné varianty.
7. Papriky
Barevné druhy zeleniny obsahují velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, pálivé papriky jsou navíc známé látkou zvanou kapsaicin, která pomáhá léčit zánět a snižovat bolest.
8. Rajčata
Rajčata obsahují lykopen, antioxidant, který je lékem na mnoho neduhů včetně zánětů. Zdravá jsou nejen syrová, ale také vařená nebo rajčatová šťáva.
9. Červená řepa
Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, má silné antioxidační účinky, chrání před zánětem i rakovinou, obsahuje významné množství prospěšných látek.
10. Zázvor a kurkuma
Tyto dva druhy koření mají silné protizánětlivé vlastnosti, navíc zlepšují trávení. Používají se k dochucování jídel nebo pro přípravu nápojů.
11. Česnek a cibule
Patří mezi nejefektivnější přírodní léčiva, česnek a cibule pomáhají při infekcích i zánětech, posilují obranyschopnost těla.
12. Olivový olej
Pro zmírnění zánětů je vhodné používat extra panenský olivový olej, podle expertů je právě tato složka stěžejní ve středomořské dietě.
13. Bobulovité ovoce
Ovoce je zdravé, ještě vhodnější jsou bobulovité druhy, které mají vysoký obsah protizánětlivých antioxidantů.
Zdroj: newsitamea.gr