Jídelníček hraje zásadní roli ve zdraví, existují dokonce potraviny, které pomáhají léčit nebo zmírňovat některé neduhy, zejména záněty, přirozeným způsobem. Vhodně zvolené pokrmy jsou lékem na srdeční choroby a artritidu, ale také snižují riziko rozvoje Alzheimera. A jakým potravinám se naopak vyhnout, aby nedocházelo k zánětům, které oslabují imunitu? Zejména těm s vysokým obsahem cukrů a tuků, naopak se hodí zařadit tyto ze seznamu, který sestavili experti.
1. Tučné ryby
Losos, tuňák a sardinky s obsahem omega-3 mastných kyselin snižují záněty, musí ale být připravovány na páře či na grilu.
![](https://prosvet.cz/wp-content/uploads/2023/04/20200905_5f53cdeab9ca8-660x440.jpg)
2. Celozrnné výrobky
Celozrnné potraviny obsahují velké množství vlákniny, která napomáhá snižování zánětů těle, navíc celá zrna jsou zdravější než zpracovaná, samozřejmě v případě, že neobsahují přidaný cukr.
![](https://prosvet.cz/wp-content/uploads/2023/04/20200905_5f53cdeaaef31-660x440.jpg)
3. Tmavě zelená listová zelenina
Proti zánětům účinně bojuje vitamín E, který je obsažený v tmavě zelené zelenině, například ve špenátu nebo brokolice, vhodná je také další brukvovitá zelenina.
4. Ořechy
Jsou zdrojem zdravých protizánětlivých tuků, vitamínů, minerálů a antioxidantů, k tomu kyseliny alfa-linolové, látek, které se snadno se zánětem vypořádají.
![](https://prosvet.cz/wp-content/uploads/2023/04/20200905_5f53cdeac6c91-660x371.jpg)
5. Sója
Přidání sójového mléka a tofu do jídelníčku je nadmíru zdravé, protože sója obsahuje účinné isoflavony.
6. Nízkotučné mléčné výrobky
Bílý jogurt je ideální pro každého, obsahuje vitamín D a vápník, navíc probiotika pro zlepšení stavu střev. Namísto tučných mléčných výrobků je vhodné volit méně tučné varianty.
7. Papriky
Barevné druhy zeleniny obsahují velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, pálivé papriky jsou navíc známé látkou zvanou kapsaicin, která pomáhá léčit zánět a snižovat bolest.
8. Rajčata
Rajčata obsahují lykopen, antioxidant, který je lékem na mnoho neduhů včetně zánětů. Zdravá jsou nejen syrová, ale také vařená nebo rajčatová šťáva.
![](https://prosvet.cz/wp-content/uploads/2023/04/ntomates-660x413.jpg)
9. Červená řepa
Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, má silné antioxidační účinky, chrání před zánětem i rakovinou, obsahuje významné množství prospěšných látek.
10. Zázvor a kurkuma
Tyto dva druhy koření mají silné protizánětlivé vlastnosti, navíc zlepšují trávení. Používají se k dochucování jídel nebo pro přípravu nápojů.
11. Česnek a cibule
Patří mezi nejefektivnější přírodní léčiva, česnek a cibule pomáhají při infekcích i zánětech, posilují obranyschopnost těla.
12. Olivový olej
Pro zmírnění zánětů je vhodné používat extra panenský olivový olej, podle expertů je právě tato složka stěžejní ve středomořské dietě.
![](https://prosvet.cz/wp-content/uploads/2023/04/20200905_5f53cdea85449-660x439.jpg)
13. Bobulovité ovoce
Ovoce je zdravé, ještě vhodnější jsou bobulovité druhy, které mají vysoký obsah protizánětlivých antioxidantů.
Zdroj: newsitamea.gr