Zavařená cuketa je obrovská pochoutka v létě i v zimě

ždém kroku za skvělou cenu, protože je jejich sezóna, ale také obsahují hodně vody a vitamínů. Tohle všechno jsou důvody, proč byste si z nich měli připravit vynikající zavařeninu. Zpracujete levnou zeleninu nyní a vychutnáte si ji v měsících, kdy nebudou cukety levné.

Reklamy

Co budete potřebovat?

Na výrobu zavařené cukety potřebujete jen pár věcí a pochutnáte si na ní i během zimy. Využít ji můžete jako zajímavou zeleninovou přílohu k masu nebo si na ní pochutnat jako na svačince. Výroba je také rychlá, co vás jistě mile překvapí. Následujících pár surovin vám přinese to správnou chuť zavařené cukety:

shutterstock.com
  • cuketa – 5 kg,
  • kopr – 1 svazek,
  • česnek – 3 hlavy,
  • bobkové listy,
  • celý černý pepř – 20 gramů,
  • nové koření – 25 gramů,
  • chilli paprička – 1 ks,
  • ocet – 16 lžic,
  • sůl – podle chuti,
  • cukr – podle chuti.

Pracovní postup

V první řadě si připravte sklenice. Sterilizace sklenic je klíčová, protože jinak se vám cuketa uvnitř zkazí a nakonec všechno vyhodíte. Proto si na tuto část dávejte pozor. Umyjte osm sklenic o objemu jednoho litru. Na dno každé sklenice položte jeden kousek fenyklu. Na dno položte také 2-3 stroužky česneku, plátek feferonky, bobkový list, 2-3 kuličky nového koření a 8-10 kuliček pepře. Až budete mít sklenice takto připravené, můžete se pustit do dalšího kroku.

Reklamy
shutterstock.com

Cuketu důkladně opláchněte vodou, odkrojte oba konce a oškrábejte. Potom ji nakrájejte na středně silné plátky a vložte do sklenic. Dbejte na to, aby v každé sklenici bylo co nejvíce zeleniny. Nakonec přidejte trochu kopru a do každé sklenice nalijte vroucí vodu a nechte odstát 15 minut. Potom ji nalijte znovu do hrnce a znovu přiveďte k varu. Zjistěte, kolik tekutiny máte a na jeden litr tekutiny dejte 1 lžíci soli a 1 ½ lžíce cukru. Vroucí vodu nalijte zpátky do sklenic a pevně je uzavřete.