Mít v záloze konzervy se hodí, ale rozhodně ne ty kupované, které jsou plné konzervantů, přidaných látek a především soli. Konzervované maso má celou řadu výhod, má dlouhou trvanlivost, k tomu jej stačí ohřát. Někdy ani to ne, maso ve vlastní šťávě chutná skvěle i studené jen s chlebem. To z něj činí úžasnou, a hlavně praktickou delikatesu do nepohody, na cesty nebo trampskou dovolenou. Ale jak si připravit vlastní konzervy, bez chemie a konzervantů? Budete překvapeni, je to tak snadné!
Kuřecí ve vlastní šťávě
Ušetřit čas i peníze a připravit si zásoby na časy, kdy není čas připravovat čerstvé pokrmy nebo na cesty, na kterých není k dispozici sporák nebo ohřívač? Bezpochyby je skvělou volbou kuřecí maso ve vlastní šťávě. Kuřecí maso nadto bývá často položkou na seznamu akčních potravin různých supermarketů, o to je tato volba zajímavější. Jak připravit delikátní masové konzervy, po kterých se celá rodina utluče? Tady je recept!
Ingredience
Co budete na přípravu domácího kuřecího masa ve vlastní šťávě potřebovat? Připravte si:
- kuřecí paličky (příp. křídla, prsa s kůží) – 4 kg
- sůl – 5 lžiček
- ocet – 4 lžíce
- cibule – 4 ks
- oblíbené čerstvé bylinky (petržel apod.) – 1 svazek
- koření (mletá sladká nebo pálivá paprika apod.) – dle chuti
- ocet – dle chuti
- pepř – dle chuti
Způsob přípravy
Připravte si kuřecí maso, můžete zvolit oblíbené druhy, jako jsou paličky, křídla, prsa nebo směs, záleží jen na vás. Maso důkladně omyjte pod tekoucí vodou, odstraňte nečistoty, blanky a zbytky brk, poté dokonale osušte pomocí papírových utěrek.
Maso vložte do hluboké misky, osolte, opepřete, přidejte oblíbené koření, jako je paprika, a zalijte octem. Směs důkladně promněte rukama a nechte marinovat asi 60 minut.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Petržel nebo čerstvé bylinky omyjte a nasekejte nadrobno.
Nyní je čas na přípravu zavařovacích sklenic (cca 12 kusů). Do vymytých a vypláchnutých horkou vodou se vloží cibule a nasekaná petržel, poté maso a sklenice se uzavře víčkem a vloží se do hrnce s vodou (do ¾ výšky sklenic) a vaří se na 80 °C asi 6 hodin.
Voda se musí pravidelně doplňovat. Kuřecí maso se uvaří ve vlastní šťávě, po vychladnutí vytvoří želé. Trvanlivost konzerv je 12 měsíců, maso je možné ohřáté podávat s bramborem nebo těstovinami, chutná skvěle i studené.
Zdroj: deliciousrecipesone.com