Zdravé sladkosti nemusí být nesmysl. Existuje mnoho receptů na sladké a zároveň zdravé dezerty. Dnes se podíváme na recept na vynikající sladkost, u které je základem čokoláda. Tento recept je vhodný i pro vegany, protože se nepoužívá klasické mléko ani máslo. Všechny suroviny jsou velmi zdravé a dohromady vám zajistí tu nejlepší sladkou pochoutku.
Co budete potřebovat?
Místo kokosového mléka můžete klidně použít také mandlové nebo sójové. Místo hořké čokolády lze použít kakaovou hmotu nebo vysokoprocentní hořkou čokoládu. A nakonec místo ořechového másla můžete použít tahini nebo máslo z dýňových semínek. Tímto způsobem si lze recept upravit podle svých potřeb. Jinak nepotřebujete téměř nic, abyste vyrobili pro sebe i svou rodinu velmi zdravou svačinu nebo něco jen tak na chuť. Potřebujete:
- sušenky bez cukru – 200 gramů,
- hořká čokoláda – 100 gramů,
- kokosové mléko – 200 ml,
- kokosový olej – 2 lžičky,
- ořechové máslo – 2 polévkové lžíce,
- směs ořechů (mandle, vlašské ořechy, sušené brusinky, mandlové lupínky) – 100 gramů.
Pracovní postup
Ve vodní lázni na sporáku rozpusťte čokoládu a kokosový olej. Míchejte a ohřívejte čokoládu na mírném ohni, dokud nezískáte hustou strukturu. Do této hmoty přidejte kokosové (nebo jiné) mléko a ořechové máslo. Míchejte, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí dohromady. V tuto chvíli ale již nesmíte směs zahřívat nad ohněm. Sušenky rozdrťte a přidejte do připravené hmoty, stejně jako ořechovou směs. Všechno důkladně promíchejte, aby se sušenky i oříšky obalily čokoládovou směsí.
Připravený dezert nalijte do vhodné nádoby tak, abyste ho mohli snadno rozkrájet. Do formy směs dobře zatlačte pomocí lžíce nebo stěrky. Vložte ji do lednice a nechte ji tam přes noc odpočívat. Poté můžete dezert vytáhnout z lednice, nakrájet na menší kousky a pochutnat si tento dezert u šálku kávy. Dezert skladujte v lednici, aby se vám čokoláda neroztála. Dokonce i v zimě budete mít doma příliš velké teplo. Zkuste tuto zdravou alternativu sladkého a nebudete litovat. Dobrou chuť!