smetanové krémy. Pochutnáte si na ní kdykoli během roku, protože nepotřebujete nic sezónního a připravíte ji během chvilky. Navíc s ní potěšíte dokonce až 14 lidí podle toho, jak velké kousky jim ukrojíte. Na chuti tohoto vynikajícího dezertu velikost kousku nic nezmění. Všem bude zaručeně chutnat.
Co budete potřebovat?
Asi nejdražší položkou na tomto seznamu je smetanový sýr. Celkově vás tento dezert nebude stát tolik peněz a za jeho chuť se vám to rozhodně vyplatí. Právě ze smetanového sýra uděláte nejlepší těsto i polevu na jeho ozdobu. Na výrobu těsta potřebujete:
- cukr krystal – 3/4 hrnku,
- mouka – 2 hrnky,
- prášek do pečiva – 1 1/2 lžíce,
- sůl – 1/2 lžičky,
- jedlá soda – 1/4 lžičky,
- vejce – 2 ks,
- rostlinný olej – 3/4 hrnku,
- zakysaná smetana – 1 hrnek,
- vanilkový extrakt – 2 lžičky,
- smetanový sýr – 230 gramů.
Na polevu:
- smetanový sýr – 120 gramů,
- máslo (měkké) – 4 lžíce,
- moučkový cukr – 1/2 hrnku,
- mléko – 1 lžíce,
- vanilkový extrakt – 1 lžička.
Pracovní postup
Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Připravte si formu na pečení o rozměru 23 x 33 cm nebo podobný. Vymažte ho tukem a vysypte moukou, anebo ho vyložte pečicím papírem. Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, přidejte cukr, jedlou sodu a sůl. Promíchejte směs, aby se suroviny spojily. V jiné míse smíchejte smetanový sýr, vejce, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a rostlinný olej. Vše promíchejte. Opatrně do této směsi přidejte suché ingredience a promíchejte.
Těsto nalijte do připravené formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte těsto po dobu 30-35 minut. Na polevu smíchejte smetanový sýr a máslo. Přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud nebude směs hladká, ale nesmí být příliš hustá. V případě potřeby ji nařeďte trochou mléka. Upečený dezert nechte zcela vychladnout na mřížce a potom potřete připravenou polevou. Vytvarovat ji můžete také do malých špiček, aby vypadal ještě lépe. Přejeme dobrou chuť!