Impozantní kulajda je jednou z nejoblíbenějších polévek české kuchyně, která se pyšní sytou smetanovou chutí a charakteristickým aroma hub a kopru. Tento recept přináší snadný a rychlý způsob, jak si doma připravit tuto klasiku, a osvěží nejen chladné dny. Připravte si hrnec a vyzkoušejte si uvařit kulajdu podle osvědčeného receptu, který potěší vaše chuťové pohárky.
Kulajda je tradiční houbová polévka, která se vyrábí z jednoduchých surovin. K jejímu připravení budete potřebovat šest středně velkých brambor, jednu větší cibuli, 200 gramů hub a samozřejmě smetanu na vaření a čerstvý kopr. Sůl, kmín, bobkový list, mouku, ocet a vejce doplní barevnou paletu této vydatné polévky. Příprava je nenáročná, vyžaduje přibližně třicet minut a je rozdělená do tří hlavních kroků.
V prvním kroku se do hrnce s asi dvěma litry vody vloží nakrájené brambory, nadrobno nakrájená cibule, houby (jsou možné jak lesní, tak žampiony), kmín a bobkové listy. „Osolíme a dáme vařit,“ popisuje autor. Tento základ polévky se vaří, dokud nejsou brambory téměř měkké. Ve druhém kroku se přidává smetana, ve které je důkladně rozmíchána mouka, a polévka se vaří až do úplného změknutí brambor.
Ke konci vaření, „vmícháme rozkvedlaná vajíčka a drobně nakrájený kopr,“ dodává autor receptu. Polévku je třeba odstavit a dochutit octem, což jí dodává jemnou kyselost. Tento postup je jednoduchý a přístupný pro každého, kdo se chce pustit do vaření české klasiky.
Kromě výše uvedených surovin je možné experimentovat i s dalšími variantami. Autor doporučuje používat houby sušené, nakládané, čerstvé nebo mražené, a také referuje o možnostech použití kopru, a to buď čerstvého, nebo sterilovaného, který je však nutné propláchnout. Takto se zajistí maximální chuť a kvalita pokrmu.
Kulajda je nejen skvělým tipem na rodinnou večeři, ale také potěší hosty, kteří ocení její bohatou chuť a aromatické složení. Zkuste tento praktický recept a objevte kouzlo české kuchyně přímo ve vaší domácnosti.