Reklama
-0.3 C
Czech
Čtvrtek, 21 listopadu, 2024

Objevte kouzlo tradiční české kulajdy: Jak připravit lahodnou smetanovou polévku s houbami a koprem

Reklama

Impozantní kulajda je jednou z nejoblíbenějších polévek české kuchyně, která se pyšní sytou smetanovou chutí a charakteristickým aroma hub a kopru. Tento recept přináší snadný a rychlý způsob, jak si doma připravit tuto klasiku, a osvěží nejen chladné dny. Připravte si hrnec a vyzkoušejte si uvařit kulajdu podle osvědčeného receptu, který potěší vaše chuťové pohárky.

Reklama

Kulajda je tradiční houbová polévka, která se vyrábí z jednoduchých surovin. K jejímu připravení budete potřebovat šest středně velkých brambor, jednu větší cibuli, 200 gramů hub a samozřejmě smetanu na vaření a čerstvý kopr. Sůl, kmín, bobkový list, mouku, ocet a vejce doplní barevnou paletu této vydatné polévky. Příprava je nenáročná, vyžaduje přibližně třicet minut a je rozdělená do tří hlavních kroků.

V prvním kroku se do hrnce s asi dvěma litry vody vloží nakrájené brambory, nadrobno nakrájená cibule, houby (jsou možné jak lesní, tak žampiony), kmín a bobkové listy. „Osolíme a dáme vařit,“ popisuje autor. Tento základ polévky se vaří, dokud nejsou brambory téměř měkké. Ve druhém kroku se přidává smetana, ve které je důkladně rozmíchána mouka, a polévka se vaří až do úplného změknutí brambor.

Ke konci vaření, „vmícháme rozkvedlaná vajíčka a drobně nakrájený kopr,“ dodává autor receptu. Polévku je třeba odstavit a dochutit octem, což jí dodává jemnou kyselost. Tento postup je jednoduchý a přístupný pro každého, kdo se chce pustit do vaření české klasiky.

Kromě výše uvedených surovin je možné experimentovat i s dalšími variantami. Autor doporučuje používat houby sušené, nakládané, čerstvé nebo mražené, a také referuje o možnostech použití kopru, a to buď čerstvého, nebo sterilovaného, který je však nutné propláchnout. Takto se zajistí maximální chuť a kvalita pokrmu.

Kulajda je nejen skvělým tipem na rodinnou večeři, ale také potěší hosty, kteří ocení její bohatou chuť a aromatické složení. Zkuste tento praktický recept a objevte kouzlo české kuchyně přímo ve vaší domácnosti.

Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

DOPORUČUJEME

Lahodné rohlíčky podle receptu našich babiček

Vanilkové rohlíčky jsou velmi známé cukroví. Dnešní rohlíčky ovšem nejsou vanilkové. Toto křehké těsto si můžete užít po celý rok, aniž byste měli pocit,...

4 domácí masky pro dokonale zdravou a krásnou pleť

Pleťové masky jsou skvělou možností, jak si odpočinout po náročném dni, trochu o sebe pečovat a ještě podpořit zdraví své pokožky. Káva je skvělou...

Úžasné zeleninové závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky jsou velmi populární po celém světě. Jakmile je ochutnáte, budete mít pocit, že jste se ocitli v Asii. Připravit si je můžete také...

Jednoduchý trik proti popraskané pokožce na nohou!

Rozpraskané paty nebo obecně pokožka na chodidlech není vůbec nic příjemného. Navíc po nějaké době tento problém není jen nevzhledný, ale také bolestivý. Budete...

Sladká pěna z manga je zdravý a velmi chutný dezert

Mango patří mezi nejsladší a nejoblíbenější exotické druhy ovoce. V Čechách ho snadno najdete v obchodě, ale doma musíte počkat, až vám správně dozraje. Jedině tak...

Klasický francouzský krém pro domácí sladké pečivo

Hutný a zároveň jemný krém podle francouzského receptu je jeden z nejlepších, které můžete používat u domácího pečiva. Jakmile budete mít v plánu si udělat sladké...

Klasické babiččiny buchty s vlašskými ořechy jsou nejlepší!

Tradiční buchty s lahodnou náplní je jeden z receptů, na které si všichni pamatujeme ze svého dětství. Naštěstí si je můžete podle velmi jednoduchého receptu připravit...

Domácí sušenky z jablek a skořice se stanou hitem letošního podzimu

Podzimní období přímo volá po sezónních surovinách a voňavém koření. Jablka a skořice jsou nesmrtelná kombinace, kterou můžete zpracovat mnoha způsoby. V dnešním receptu je...

Plněné taštičky naslano jsou ta nejlepší svačina nebo lehká večeře!

Hledáte jednoduchý recept na večeři, kterou připravíte za pár minut a naplníte si žaludek? Jestli milujete tousty, tak vám tento recept bude chutnat. Zaplatíte...

Brambory à la carbonara jako rychlý a chutný oběd

Těstoviny carbonara jsou známé po celém světě. Na jejich výrobu je zapotřebí jen pár věcí a mají jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že si...
Reklama
Reklama

Nejčtenější

Doporučujeme

O nás

Hlavními tématy na serveru ProZprávy.cz jsou zahraniční zpravodajství, ekonomika, politika a světové dění, přičemž redakce klade důraz na aktuálnost a objektivitu poskytovaných informací.

emial: info@prozpravy.cz

Sociální sítě

© Copyright | všechna práva vyhrazena.